Niet wat je kunt, bepaalt wat je wilt. Maar wie je bént.

Breekjaar wil jongeren in Nederland ruimte geven en betere levenskeuzes laten maken. Door ze echt de kans te geven hun persoonlijkheid te ontdekken en te ontwikkelen. We doen dat met een uitgebalanceerd programma aan activiteiten, waarin we jongeren laten ervaren, proeven, ruiken en uitproberen. Begeleid door professionals die uit ervaring weten hoe lastig het kan zijn om continu in dubio te zitten. Samen met jongeren in dezelfde state of mind.

Je kan kiezen uit een ontwikkelingsjaar- of halfjaar programma, waarin niets moet en veel kan. Dat zijn voorwaarden voor een veilige omgeving, waarin jongeren meer durven, relaxter zijn en kwaliteiten boven komen drijven. Aan het eind van deze ontdekkingsreis blijkt 99% een beter zelfbeeld te hebben. En met veel zin uitkijken naar de volgende stap.

Dus weet je het even niet meer? Vind je alles leuk of juist niks? Twijfel je over je volgende stap of overweeg je te stoppen met je studie? Dan ben je niet alleen. Bijna één op de tien studenten doet tegenwoordig een ‘tussenjaar’. Geschat wordt dat dat aantal de komende jaren zal stijgen naar 30 procent.


Breekjaar is voor mij durven te doen.

Ook Freek Rotman wist het even niet meer. Hij vertelt, “Na mijn middelbare school besloot ik, net als al mijn vrienden, te gaan studeren. Ik had geen idee wat ik wilde in het leven en ‘doen als iedereen’ leek de makkelijkste optie. Zo kwam het dat ik, net als veel van mijn vrienden, al snel stopte met mijn studie. Ook de tweede studie bleek geen schot in de roos te zijn.

Ik ging nauwelijks naar college en zat me veel thuis te vervelen. Alle hoop tijdelijk in mezelf te hebben opgegeven, stopte ik mijn studentenleven en ging fulltime in de horeca werken. Ik baalde van mezelf. Ik had in drie jaar niks afgemaakt, wist niet wat ik wilde en stond iedere nacht tot laat tafels te bedienen.”

“Ik wist meteen dat dit was wat ik nodig had.”
“Tegelijkertijd zat ik vol met dromen, ideeën en ambities. Op een advertentie van Facebook kwam ik Breekjaar tegen. Terwijl ik nog altijd geen idee had hoe ik mijn toekomst wilde inrichten besloot ik naar een Proefochtend te gaan, waar ze informatie over de programma’s geven. Ik wist meteen dat dit was wat ik nodig had.

Ik kwam op een plek terecht waar je wordt aangemoedigd om te dromen, te doen en jezelf te zijn. Na lang piekeren (want daar ben ik goed in) meldde ik me aan voor het jaarprogramma. Een jaar lang volgde ik workshops, leerde ik mijn sterke en zwakke punten kennen en rekte ik mijn comfortzone een aardig eind op door te reizen en te ondernemen.

Veruit het gaafste wat ik tijdens Breekjaar heb ondernomen is het Check-out festival. Zelf een enorme muziek- en festival-fan, ging ik al vanaf het begin enorm ‘aan’ op dit project. Met een team van ongeveer 15 ‘chefs’ en gesteund door zo’n 150 brekers begonnen we onzekere stappen te zetten in dit mega-project.”

“Lef om te falen.”
Het zijn dingen die ik waarschijnlijk nooit zou hebben ondernomen zonder Breekjaar. Het gegroeide vertrouwen in mezelf en het lef om te falen hebben een knop omgezet. Als ik nu terugkijk fietste ik een jaar geleden nog iedere dag naar een van der Valk restaurant, nu volg ik een Filmopleiding, werk ik als zzp’er en begeleid ik een Breekjaar groep in Amsterdam.”


Freek koos voor een avontuurlijk tussenjaar bij Breekjaar om te werken aan zichzelf. Want weten wat je wilt, begint bij weten wie je bent. Een jaar vol projecten, kampen, proefstuderen, ondernemerschap en reizen volgde. En veel dóén. Uitproberen, miskleunen en zichzelf verrassen. Wat eerst voelde als stap terug heeft ervoor gezorgd dat hij nu twee stappen vooruit doet: “Een jaar geleden fietste ik nog iedere dag naar een restaurant. Nu volg ik een filmopleiding, werk als zzp’er en begeleid ik een Breekjaar groep.”

Dus weet je niet welke kant je op wil? Op locaties in Utrecht en Amsterdam kan je bij Breekjaar werken aan persoonlijke groei en zelfvertrouwen. Om te worden wie je bent. Kijk maar eens op breekjaar.nl.