Ga je verhuizen naar een nieuwe studentenstad? En heb jij helemaal geen zin in moeizame vertragingen, veel te krap OV en een lange reistijd? Dan is op kamers gaan natuurlijk de beste optie! Maar hoe ga je voor het nieuwe semester een kamer vinden? Wij hebben alle kanalen hier voor je op een rijtje geplaatst met een beschrijving. Lees het hieronder snel:

1. Online – Je kunt zelf online zoeken naar beschikbare kamers. Door websites, zoals Kamernet of Kamertje te raadplegen, kun je binnen de kortste keren een kamer vinden. Waarom? Websites als Kamernet en Kamertje hebben een enorm aanbod en dat allemaal op één plaats. Zo heb je meteen toegang tot heel veel (particuliere) verhuurders. Daarnaast plaatsen ook veel studentenhuizen een advertentie voor een nieuwe huisgenoot op dit soort sites.

2. Persoonlijk netwerk – Gebruik je eigen connecties en vraag veel rond. Denk bijvoorbeeld aan vrienden van je ouders die een pand hebben of eigen kinderen hebben die gaan verhuizen. Je kunt daarnaast ook een leuke oproep plaatsen op al je social media accounts. Dit is wel een leuk voorbeeld.

3. Studentenvereniging – Indien je bij een studentenvereniging zit en in een van de huizen wilt wonen, kun je navragen of ze kamers vrij hebben in hun studentenhuizen. Hoewel deze kamers vaak erg snel, en onderling, worden verhuurd, is het altijd de moeite waard om te vragen. Je kunt ook vooraf inventariseren naar de plannen van de huisgenoten. Wanneer er iemand op exchange gaat aan het begin van het semester, kun je bijvoorbeeld de kamer voor die periode overnemen.

4. Briefje ophangen in de supermarkt – Klinkt ouderwets, maar is zeker de moeite waard. Vooral oudere verhuurders lezen de briefjes nog vaak. Tip: hang een briefje in de supermarkt in de buurt waar jij wilt wonen. Wie weet krijg je wel een berichtje dat iemand een woonruimte vrij heeft.

5. Onderhuren – Hoewel je je vaak niet kunt inschrijven, is dit een goede tijdelijke optie. In de tussentijd kun je doorzoeken naar een andere kamer waar je wel voor een langere tijd kunt blijven. Vraag vooral aan je vrienden of ze iemand kennen die tijdelijk uit zijn/haar huis gaat. Ook plaatsen veel mensen hun tijdelijke kamer online (bijvoorbeeld op Kamernet).

6. Anti-kraak – Waar de woonomstandigheden vaak te wensen laten, is het een erg voordelige optie. Het nadeel is dat je weinig rechten hebt en er zomaar uitgezet kan worden. Je kunt de optie natuurlijk wel overwegen als je van plan bent om er maar tijdelijk te zitten of wanneer je heel snel een plan B kunt opstellen.

7. Makelaar – wanneer je echt geen kamer kunt vinden, kun je overwegen om het via een makelaar te regelen. Hoewel de woning wel mooier is dan het gemiddelde studentenhuis, is het wel de meest prijzige optie. Je kan via een site als Kamernet wel meer verhuurders bereiken voor een klein bedrag, waaronder soms ook makelaars.

Vergeet niet dat niet geschoten altijd mis is, dus zet vooral veel verschillende lijntjes uit. Succes!

Kijk voor meer informatie op www.kamernet.nl