Eettip voor vanavond: Nasi

Geld en tijd besparen? Maak in een keer meer eten en vries in! Easy Peasy. Nasi is hier uitermate geschikt voor. Wie houdt er niet van? Makkelijk, goedkoop én super handig als er vrienden komen eten. Maar ook als je alleen bent en je maakt teveel (is er iemand die niet teveel maakt als er nasi wordt gemaakt?) kun je het invriezen en heb je de week erop weer nasi.

Nodig:

  • Ham (maakt niet uit welke, als het maar zo’n broodbeleg pakjes is)
  • Ontbijtspek
  • 1 prei
  • 3 uien
  • Zilvervliesrijst
  • Sambal
  • Olie
  • 2 eieren

 

Kook de rijst volgens de verpakking. Snijd de ui, pers de knoflook en gooi dit in een geoliede pan totdat de uien glazig zijn. Snijd de ham en het ontbijtspek (je kunt het ook knippen, werkt sneller en is superhandig). Maak de pan schoon en doe er opnieuw olie in, voeg spek toe, de eieren en een theelepel sambal. Laat bakken totdat je denkt; ‘lekker scrambled eitje’. Voeg dan de rijst toe samen met het ui-knoflook prutje. Snijd ondertussen de prei en voeg deze in kleine gesneden ringetjes toe, samen met de ham. Laat tien minuutjes staan op laag vuur, zodat de smaken met elkaar vermengen. Strooi er nog beetje zout en peper op en je hebt een hele grote pan nasi. Wil je het lekkerder maken? Bak er dan nog een eitje op en eet het met wat kroepoek en satésaus. Heerlijk!


Eettip voor dinsdag: Pasta pesto

Kijk, je kunt zelf pesto maken of je kunt het niet doen. We gaan er maar van uit dat je daar geen zin in hebt. Dus in dit gerecht heb je een potje pesto uit de supermarkt nodig. Mocht je hem wel zelf willen maken, is Google je beste vriend.

Nodig:

  • Potje groene pesto
  • Pasta
  • Kippendijen
  • Knoflook
  • Geraspte kaas/Parmezaanse kaas/ ieder soort kaas die je nog hebt liggen
  • Tomaten (optioneel)

 

Kook de pasta. Fruit de knoflook en bak daar de kip in. Giet de pasta af in een vergiet, laat even uitdruppelen en voeg toe aan de kip. Voeg naar hartenlust pesto uit het potje toe en laat even warm worden. Schep op je bord en gooi er nog wat geraspte kaas of Parmezaanse kaas of een ander soort kaas over die je nog hebt liggen neer. Extra groente? Leg er wat tomaatjes op. Beetje zout erover en klaar is kees. Ook dit kun je prima invriezen en later weer eten, mocht je teveel hebben.


Eettip voor woensdag: AGV’TJE

Easy peasy woensdag! Na een weekend vol met biertjes, bitterballen en weinig vitamientjes, is het verstandig de week te beginnen met iets gezonds. Zoete aardappel, broccoli en kippendijen is de ideale studentenmaaltijd.

Nodig:

  • 1 stronkje broccoli
  • 1 zoete aardappel
  • Kippendijen (zoveel als je wil)
  • Paar teentjes knoflook (optioneel)
  • Zout
  • Peper

 

Verwarm de oven voor op 200 graden. Ontdoe de broccoli van haar kontje en kook eventjes. Snijd ondertussen de zoete aardappel en kippendijen in stukjes. Marineer de kippendijen; dat kan gewoon met zo’n potje kipkruiden. Leg een velletje bakpapier op het blad van de oven, leg de kippendijen en stukjes zoete aardappel erop. Giet de broccoli af, spoel even af met koud water en snijd deze ook in stukjes. Leg het erbij op de bakplaat. Voor wat extra smaak leg je een paar teentjes knoflook op de bakplaat en strooi je er wat peper en zout overheen. Zet een halfuur in de oven. Ga tv kijken. Kom na een halfuur terug en ga weer tv kijken. Heb je over? Laat afkoelen, stop het in een vershoudbakje, zet in de koelkast en je lunch voor morgen is ook klaar.


Eettip voor donderdag: Homemade pizza (Wrapsbodem)

Ja, pizza. Altijd. Liefst iedere dag. Maar we vinden het toch ook fijn als de broek dicht blijft gaan. Daarom: de homemade pizza van wraps. Deze is met salami, maar je kunt natuurlijk ook gaan voor parmaham – ham – mozzarella; alles wat je verzint.

Nodig:

  • Volkoren wraps
  • Tomatenpuree
  • Parmaham
  • Rucola
  • Kaas (die je nog over hebt van de pasta pesto)
  • Ui (die je nog over hebt van de nasi)

 

Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg je wrap op een bakplaat met bakpapier en beleg zoals je wilt. In dit geval; de tomatensaus, salami, kaas en ui er op. Schuif in de oven voor 6 tot 8 minuten. Klaar? Leg de rucola erop en eet smakelijk! Oja; de wraps die je over hebt kun je natuurlijk eten als lunch de volgende dag.


Eettip voor vrijdag: Broodje hamburger

Wie houdt er niet van een goed broodje hamburger? Het is weekend! Dus een heerlijke hamburger om het weekend in te luiden gaat er wel in.

Nodig:

  • Witte bolletjes (de weekendbollen liggen op vrijdag al in de winkel)
  • Hamburgers
  • Uien
  • Knoflook
  • Tomaten
  • Bacon
  • Cheddar kaas

 

Snijd de uien, knoflook en tomaatjes. Bak vervolgens de hamburger in een pannetje en de geperste knoflook en uien in een ander pannetje. Bak in het pannetje met de knoflook en uien ook de bacon (lekker veel). Op de hamburger leg je (als ‘ie bijna klaar is) de plakjes cheddar kaas in de pan. Vervolgens snijd je het witte bolletje open en doe je de hamburger erop, de uien met knoflook en de plakjes bacon. De knapperige tomaatjes en een flinke dot mayo. Enjoy!


Eettip voor zaterdag: Nacho’s

Oh het is weekend! Dat betekent: LEKKER ETEN! Pak een (Mexiaans) biertje en ga de zomer vast vieren met deze nacho’s.

Nodig:

  • Tortillachips naturel
  • Gerapste kaas
  • Crème fraîche
  • Avocado
  • Chilipoeder
  • Gehakt
  • 2 uien
  • Tomaten

 

Bak het gehakt in een paar minuutjes klaar. Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de tortillachips in een ovenschaal. Snijd de tomaatjes en 1 ui in kleine stukjes en verdeel samen met het gehakt over de chips. Zorg ervoor dat de chips en de rest van de ingrediënten verdeeld zijn door elkaar. Verdeel een paar theelepeltjes crème fraîche op de chips. Schuif in de oven voor ongeveer 5 tot 10 minuutjes. Maak in de tussentijd de guacamole. Prak de avocado met een vork, voeg knoflook, chilipoeder en ui toe naar smaak. Haal de nacho’s uit de oven, verdeel de guacamole over de nog warme nacho’s en pak je Mexiaanse biertje. Eet smakelijk! Over? Je kunt het gemakkelijk tot de volgende dag bewaren, maar kies er dan voor om de guacamole niet al over de chips te doen.


Eettip voor zondag: Groentesoep met stokbrood en kruidenboter

Zondagavond. Rustig aan bijkomen van het weekend met een lekker kopje verse groentesoep.

Nodig:

  • Alle groentes die je nog in je koelkast hebt liggen
  • Groentebouillonblokjes

 

Kook water in een waterkoker. Snijd alle groente die je hebt – bijvoorbeeld uien, broccoli, paprika, wortels, selderij, prei – in kleine stukjes en gooi ze in de pan. Voeg hier het kokende water aan toe, zodat de groente net onder water staan. Doe hier een groentebouillonblokje bij en laat 20 minuten koken. Voeg voor wat extra smaak nog wat peper toe. Ondertussen maak je een stokbroodje klaar in de oven voor bij je groentesoep. Eet smakelijk!