Lekker een jaartje feesten, hier en daar werken of studeren in Amerika… Wat je ook doet in je tussenjaar, je kunt deze periode niet weglaten op je cv. Wat betekent dat als je na je studie gaat solliciteren naar een baan? We spraken hierover met Ewout van de Bult, die zich bij recruitmentorganisatie Robert Walters al bijna tien jaar bezighoudt met de werving van finance professionals.

Een tussenjaar op een cv, zie je dat als een pré of juist niet?

“Dat hangt af van hoe zo’n tussenjaar eruitziet. Ik heb wel eens een diner bijgewoond bij een studentenvereniging, waarna ik 60 cv’s overhandigd kreeg. Op veel van die cv’s stond een tussenjaar dat bestond uit backpackend de wereld rondreizen. Als je tussenjaar geen duidelijk doel of project heeft, dan zie ik dat niet als een pluspunt voor je cv. Maar als je je tussenjaar zinvol hebt besteed en mij ook kan uitleggen waarom, dan spring je er inderdaad positief uit.”

Wat vind jij zelf de beste invulling voor een tussenjaar?

“Dat kan op verschillende manieren. Ik ging zelf een halfjaar studeren in Amerika; mijn schoonzus koos voor vrijwilligerswerk in haar tussenjaar. Het heeft ons allebei veel opgeleverd, maar ik had nooit met haar willen ruilen. Belangrijk is dat je voor ogen hebt wat je wil bereiken in je tussenjaar. Kies iets dat bij je past, dan sluit het ook beter aan bij je volgende stap: een eerste baan. Als je solliciteert op een corporate functie, draagt een studiejaar aan een buitenlandse universiteit meer bij dan vrijwilligerswerk in een natuurpark, bijvoorbeeld.”

Zie jij veranderingen in cv’s nu de basisbeurs is afgeschaft?

“Enorm. Pas afgestudeerden die op zoek gaan naar een baan zijn steeds jonger. Ook hebben ze tijdens hun studie minder tijd en geld voor een studentenvereniging, sportclub of uitgaan. Sommige jongeren gaan zelfs helemaal niet meer studeren, omdat ze het niet kunnen betalen. Ook het tussenjaar is niet meer vanzelfsprekend, want een periode naar het buitenland kost duizenden euro’s. Dat is zonde, want minder studenten krijgen nu de kans om zichzelf op deze manier te ontwikkelen.”