Steeds meer Nederlandse studenten trekken naar het buitenland. Wat lonkt er toch over de landsgrenzen? We vragen het aan Renske, Lianne, Noortje en Jordy.

Renske Beers (17) ging afgelopen zomervakantie met EF naar Malta, voor taalcursus Engels. “Je kunt kiezen uit tal van verschillende cursussen, maar – omdat ik wel het zomervakantiegevoel wilde hebben – koos ik voor de regular course. Dat betekent dat je maximaal vier uur per dag les hebt. Zo had ik daarnaast alle tijd om Malta te verkennen, te genieten van het heerlijke zonnetje en om tijd door te brengen met de mensen die ik ontmoette. Zij hebben deze reis namelijk onvergetelijk gemaakt. Dit avontuur smaakt echt naar meer! Gelukkig zit ik met mijn opleiding Toerisme Travel & Hospitality dan goed, want er staat komend schooljaar een internationale stage van een half jaar gepland. Na mijn Mbo-opleiding wil ik gaan studeren in Groot-Brittannië.”

Geneeskundestudent Lianne Kleine (27) volgde een stage acupunctuur in China en trok daarna zes maanden door Azië. Eerder deed ze vijf maanden vrijwilligerswerk met straatkinderen in Ecuador en leerde daar de Spaanse taal. “Deze avonturen hebben mij gevormd als mens én als toekomstig arts. Je ziet hoe goed we het in Nederland(se ziekenhuizen) hebben en ontdekt wat je idealen zijn. Je krijgt een kijkje in andere culturen. Daarnaast is het heel leerzaam om op jezelf aangewezen te zijn. Natuurlijk had ik er ook geen zin meer in toen ik al mijn spullen kwijt was. Maar de positieve dingen – zoals het ontmoeten van mensen van over de hele wereld en het opdoen van nieuwe ervaringen – wegen altijd zwaarder dan die enkele negatieve.”

Noortje de Vries (22) werkte twee jaar als au-pair in Amerika, ze zat zowel aan de westkust (Lynnwood – Washington State) als aan de oostkant (Greenwich – Connecticut). “Ik wilde altijd al naar The States, maar mijn ouders vonden mij in eerste instantie te jong. Toen ik ontdekte dat je met Culture Care als au-pair naar Amerika kon, was dat voor mij meteen een match. Ik deed in Nederland tenslotte ook al veel oppaswerk. Het was een onvergetelijke trip, waarbij ik de roadtrip naar Yellowstonde National Park nooit zal vergeten. In 2,5e dag reden we vijf staten door. Veel tijd om te reizen heb je als au-pair niet. Het is namelijk ook hard werken – maximaal 45 uur per week. Gelukkig had ik een goede klik met de gezinnen.”

Student Commerciële economie Jordy Klabbers (21) liep stage op Lanzarote als marketeer bij een fietsverhuurbedrijf. “Als je Lanzarote eenmaal bezocht heb, dan raak je echt gehecht aan dit eiland. De ambiance en het klimaat zijn hier fantastisch. Ik kom er sinds 2009 minimaal één keer per jaar. Over waar ik mijn buitenlandstage door zou brengen, heb ik dan ook niet getwijfeld. Ik heb uiteindelijk voor een bedrijf gekozen dat gerund wordt door een Nederlander. Het was fantastisch én zo’n buitenlandervaring is natuurlijk ook goed voor je cv. Ik kan het dus iedereen aanraden. Eén tip: begin wel op tijd met het regelwerk, dan raak je niet in de stress als zaken langer op zich laten wachten.” 


 

NWS is DE studentenvereniging voor studenten in het buitenland

Een gehele bachelor in de Verenigde Staten
of een master in Scandinavië?

Droom jij ook al weg bij de gedachte aan verre avonturen en unieke ervaringen in het buitenland? En wil jij graag je cv verrijken met ervaringen in het buitenland? Bij Nederlandse Wereldwijde Studenten (NWS) snappen wij dat helemaal! NWS is hét netwerk voor internationaal georiënteerde Nederlanders die een studie in het buitenland volgen, willen volgen of hebben afgerond. Als organisatie helpen wij studenten bij alle voorbereidingen om het meeste uit hun studie-ervaring in het buitenland te halen. Zo geven wij tips over het vinden van woonruimte, brengen wij studenten in contact met alumni en vinden vele studenten hun weg in het buitenland via één van onze lokale NWS-clubs die zich bevinden in meer dan 20 steden over de hele wereld. Ook ondersteunt NWS studenten die een exchange of een tussenjaar in het buitenland willen doen. Verder behartigen wij de belangen van Nederlandse studenten bij de overheid (o.a. verhoging leenplafond) en brengen wij studenten via onze evenementen in contact met interessante werkgevers.

Als (kosteloos) lid van NWS ben je altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes omtrent studiebeurzen en leningen, en kan je makkelijk in contact komen met Nederlandse studenten en alumni overal ter wereld. Overweeg jij een tussenjaar, uitwisseling, bachelor of master in het buitenland en wil je graag meer informatie? Bezoek onze website (wereldwijdestudenten.nl) of volg ons op Facebook en Instagram voor alle updates over onze komende evenementen, de mogelijkheden om in contact te komen met een van onze lokale clubs en hoe je actief kunt worden bij NWS.

Word ook lid van NWS en ontdek wat de wereld jou te bieden heeft!