Het is zover! Je bent (bijna) klaar met je opleiding. Maar aan het werk? Daar heb je echt nog geen zin in. Gelukkig bestaan er meer dan genoeg mogelijkheden om een jaar in het buitenland door te brengen. Wat dacht je van een talencursus in Amerika, een master in Noorwegen of een stage op Curaçao? Het aantal studenten dat kiest voor een buitenlandervaring groeit flink; zo’n 24% van de studenten die in 2013-2014 afstudeerden heeft een buitenlandervaring op zak.

Master in het buitenland – Europa

Na je Hbo-opleiding een master doen in het buitenland? Super tof! Veel Hbo’ers met een bachelor op zak doen het. Vrijwel overal in Europa kun je terecht voor het Masters Degree in Europe programma. Eigenlijk zitten er alleen maar voordelen aan studeren in het buitenland; het staat goed op je CV, je doet een ervaring op om nooit te vergeten en je leert een andere taal vloeiend te spreken. Bovendien bestaan er bepaalde regelingen met betrekking tot sturen in het buitenland, waardoor het helemaal niet zo duur hoeft te zijn als veel mensen denken.
Andere plekken op de wereldkaart: Amerika.

Vrijwilligerswerk – Afrika

Niet meer verder studeren, maar wel naar het buitenland en je steentje bijdragen aan een betere wereld? Vrijwilligerswerk in Afrika! Je doet iets voor je medemens, het staat goed op je CV én je doet een ervaring op voor het leven. Er zijn verschillende organisaties die vrijwilligerswerk in Afrika aanbieden. Kijk en vergelijk goed! Maak ook gebruik van de Transparantie Index, hierin is te zien hoe eerlijk en open een organisatie is. Want ondanks dat het om het goede doel gaat, zijn er organisaties die hier van willen profiteren ten nadele van jou.

Au Pair – Europa

Ben je goed met kinderen, wil je graag een vreemde taal leren, in een ander land wonen en geld verdienen? Denk dan eens aan een baan als au pair. Je helpt gezinnen door mee te draaien als een soort bonus vader of moeder. Je kunt natuurlijk putten uit je eigen netwerk, maar er zijn ook verschillende bedrijven die helpen bij het bemiddelen tussen au pair en gezin. Het is aan te raden om zo’n organisatie in te schakelen, bijvoorbeeld www.aupairquest.com. Gezinnen die een au pair zoeken schrijven zich hierin en als jij au pair wil worden kun je reageren. Op die manier kom je in contact.

Backpacken – Australië

Op zoek naar avontuur? Wil je het vertrouwde Europa en Nederland achter je laten? Ben je er klaar voor om met een rugtas een vreemd land door te reizen? Ga dan backpacken in Australië. Je doet een ervaring op voor het leven, ontmoet áltijd mensen en je leert alles over een land en cultuur wat je nog niet kent. Laat je van te voren goed inlichten en weet wat je wil zien en doen. Bovendien is het handig als je een aardig zakcentje gespaard hebt; voor een ticket ben je buiten het hoogseizoen toch nog zo’n 800,- euro kwijt. Binnen het hoogseizoen betaal je nog meer.

Stage in het buitenland – ABC-eilanden

Ben je nog aan het studeren en op zoek naar een stageplaats? Of ben je klaar met studeren maar wil je een werkervaringsplek? Denk dan eens aan bedrijven op Aruba, Bonaire of Curaçao. Naast dat je natuurlijk heel veel leert van een stage in het buitenland, profiteer je op de ABC-eilanden van nog meer voordelen. Je spreekt gewoon lekker Nederlands, geniet van heerlijk weer het hele jaar door én je doet een ervaring voor het leven op die ook nog eens goed staat op je CV. Er zijn verschillende bedrijven waar je terecht kunt voor een stage- of werkervaringsplaats.

Uitwisselingsprogramma Azië

Een vreemde taal vloeiend leren spreken, nieuwe vrienden maken en naar school in het buitenland. Klinkt dat je als muziek in de oren? Denk dan eens aan een uitwisselingsprogramma, bijvoorbeeld naar Azië. Er zijn verschillende organisaties die uitwisselingsprogramma’s organiseren. Let ook hier goed op dat je kiest voor een betrouwbare organisatie. Er zijn namelijk grote verschillen tussen de bedrijven. Sommige organisaties regelen alles voor je, terwijl andere organisaties echt alleen de plaats op school regelen voor je. Wat je ook kiest: een uitwisselingsprogramma is een unieke ervaring én staat heel erg goed op je CV.


Gap Year

Denk je er over om een tussenjaar te nemen? Denk dan eens aan een Gap Year via EF; je brengt een schooljaar door op drie wereldbestemmingen en leert verschillende talen spreken. Is een jaar je te lang? Dan kun je ook een aantal weken of maanden gaan. EF biedt verschillende All Inclusive pakketten aan:

  • Fashion Gap Year – Londen, Parijs en New York
  • Adventure Gap Year – Kaapstad, Auckland, Costa Rica
  • Business Gap Year – Berlijn, New York en Shanghai
  • Sports Gap Year – San Diego, Manchester en Barcelona
  • Asia Gap Year – Tokyo, Shanghai en Seoul
  • Early Bird Gap Year – Malaga, Eastbourne en Santa Barbara

Meer informatie? Check: www.ef.nl
Ontmoet Noor Eddes (18). Ze haalde vorig jaar haar VWO diploma en volgt nu het Fashion Gap Year van EF.

“Mijn tijd in New York zit er net op en ik ga nu naar Parijs. In New York heb ik Engelse lessen gevolgd, maar ook een Fashion & Design course gevolgd. In elk semester had ik twee vakken. Daarnaast had ik ook een Career Skills Class. Hier helpen ze je met het maken van een goed Engels CV en een cover letter om een stage te regelen als je dat wilt! Uiteindelijk liep ik een week fulltime stage bij het Haute Couture bedrijf Sies Marjan. Ze zijn elk jaar te zien op de NYFW en ook afgelopen februari stonden ze op de runway.

Het leukste aan mijn tussenjaar vind ik het ontdekken van nieuwe plekken. New York is enorm groot en na zes maanden had ik nog steeds heel veel niet gezien. Ik ben onder andere met EF naar Washington geweest en heb ik zelf een bus ticket naar Philadelphia geboekt. Als je het zelf boekt is het iets goedkoper, maar een voorgeplande reis is ook wel fijn; EF regelt alles en je wordt met de bus overal heen gebracht. Naast het zien van nieuwe plekken leer je veel culturen kennen. De leerlingen van EF van komen van de hele wereld. Ook merk ik dat ik zelfstandiger wordt en meer mijn eigen keuzes maak.

Mijn Engels is ontzettend vooruit gegaan. In de maatschappij van nu, waarin we met de hele wereld communiceren en niet alleen meer binnen ons eigen land, is het enorm gunstig, noodzakelijk bijna, om goed Engels te spreken. Ik denk dat het voor bedrijven een pre is als je goed Engels spreekt en daar bewijs van hebt. Al met al was mijn tijd in NY een enorme gave, leuke en leerzame ervaring. Een halfjaar dat ik niet snel vergeet. De komende maanden zit ik in Parijs, dat wordt vast ook weer fantastisch!”