Heb jij onbeschermd seks gehad en wil je liever niet zwanger raken? Dan maak je gebruik van de Morning-afterpil. Deze pil slik je nadat je onbeschermde seks hebt gehad om niet zwanger te raken. Wij vertellen je alles wat je moet weten over de morning-afterpil.

Wanneer gebruiken

Je gebruikt de morning-afterpil als je onbeschermd seks hebt gehad. Het kan zijn dat je vergeten bent om de pil te nemen, maar het is ook mogelijk dat tijdens de seks de condoom is gescheurd. Als je niet zwanger wilt raken moet je hier zo snel mogelijk iets aan doen. Om deze redenen wordt de pil ook vaak de noodpil genoemd.

De noodpil

Als je de pil bent vergeten of je hebt met een gescheurde condoom toch seks gehad, dan heb je onveilig gevreeën. In een dergelijk geval is het aan te raden om zo snel mogelijk een morning-afterpil te halen. Als je niet zwanger wilt raken is dit de makkelijkste en effectiefste manier. De morning-afterpil werkt in principe net als de normale anti conceptie pil. De ovulatie wordt hier namelijk mee uitgesteld. Op deze manier kan er geen bevruchting plaatsvinden. Het is wel van belang dat je de pil zo snel mogelijk inneemt. Op deze manier heb je grote kans dat je op tijd bent met het uitstellen van de ovulatie. De kans op een zwangerschap is zo het kleinst. Nadat je de morning-afterpil hebt gebruikt zal je cyclus weer op de normale manier verdergaan. Het is dus geen blijvende uitstelling van de ovulatie maar eenmalig.

Naar de drogisterij

Een morning-afterpil is zonder recept te verkrijgen. Bij een drogisterij hebben ze dit vaak altijd in het assortiment. Denk bijvoorbeeld aan de Etos of Kruidvat. Er zijn veel mensen die hier gebruik van maken. Per jaar worden er circa 300.000 noodpillen verkocht.