Met haar diploma van de Amsterdamse toneelschool net op zak, schittert Alidtcha Binazon (21) vanaf 20 september op tv in All Stars & Zonen. Hoe kijkt zij terug op haar studiekeuze.

Het verbaast niemand dat Alidtcha wil acteren. “Ik reageerde enthouisast op ieder schooloptreden. Was zo’n meisje dat overal aan mee wilde doen, terwijl ik al drie verschillende rollen had.

Met mijn twee zussen maakte ik toneelstukjes en liedjes. Ik danste veel, maar zag daarin geen toekomst, omdat je dat maar tot je 26e ofzo kan doen. Nee, ik wilde spelen. Daarom ben ik toneellessen gaan volgen.”

“Op de middelbare school was ik snel afgeleid. Internetten en tot diep in de nacht boeken lezen, deed ik liever. Ik zakte naar de theoretische leerweg en koos aansluitend voor de opleiding Front Office manager. Nu past die functie niet super goed bij me, maar als het écht nodig is, kan ik terugvallen op dat papiertje.”

Ze vervolgt haar studie aan de toneelschool. Het eerste jaar is lastig.  “Ik was net 18 en zat opeens in een klas met ontzettend talentvolle mensen. Als een klasgenoot vertelde over een Griekse tragedie dacht ik ‘die moet ik kennen’. Ik had het gevoel dat ik me moest bewijzen.

Pas toen ik mijn propedeuse haalde – zonder de fijne lessen van Oscar van Woensel was dat nooit gelukt – viel er een last van mijn schouders.”

“Het besef dat ik écht op de toneelschool thuishoorde, zorgde ervoor dat ik ging doen wat ik wilde. Dat is ook het mooie van de opleiding. Zoeken naar wat echt bij je past, wordt gestimuleerd. Je hebt in deze branche geen baangarantie. Dan is het belangrijk dat je jezelf op een bepaalde manier kunt profileren.  Zo heb ik me onder andere verdiept in dans en mimelessen gevolgd.”

Alidtcha heeft een voorkeur voor toneel. “Dankzij All Stars weet ik nu dat filmen ook ontzettend leuk is. Het was echt een feest op de set. De rol was voor mij extra leuk, omdat ik vroeger ook gevoetbald heb. Tv en film wil ik dus zeker vaker doen. Sterker nog: afgelopen jaar ben ik voor de laatste ronde van een auditie voor een Apple TV-serie naar Ierland gevlogen. Ik ben het helaas niet geworden, maar deze ervaring smaakt naar meer!”

All Stars & Zonen is vanaf
20 september om 21.50 uur
te zien  bij BNNVARA op NPO 3.


Pabo mét heel veel extra’s

De twintigjarige Romy Koning uit Zandvoort studeert aan Hogeschool iPabo. Dit schooljaar volgt ze het derde én vierde jaar van de Pabo samen. “Op deze opleiding wordt gekeken naar je wensen. Zij kijken naar wat bij jou als student past. Zo krijg ik de mogelijkheid om nu te versnellen.”

Verdieping

Hogeschool iPabo – met locaties in Amsterdam en Alkmaar – biedt meer dan andere pabo’s. “Je hebt hier bijvoorbeeld de kans om je extra te verdiepen in verschillende godsdiensten. Je kunt van alles kiezen; van het katholicisme tot aan de islam. Of je gaat net als ik voor het brede godsdienstpakket. De diversiteit in religie in klassen is enorm; ik krijg een goede bagage mee om met alle leerlingen het gesprek aan te gaan.”

Sportklas

“Daarnaast biedt de iPabo ook de keuze om vanaf jaar één de sportklas te doen, daarmee word je niet alleen opgeleid tot groepsleerkracht, maar ook vakspecialist bewegingsonderwijs. Ik mag na mijn opleiding dus niet alleen voor de klas, maar ook in de gymzaal lesgeven aan alle groepen van de basisschool. Dat is fijn voor mijn toekomstige werkgever. Ik ben breed inzetbaar.”

Persoonlijk

Maar wat haar vooral aanspreekt aan de opleiding is het persoonlijke karakter. “Er worden diverse activiteiten georganiseerd, studenten – uit alle leerjaren – zijn erg behulpzaam en je kent de docent echt en zij jou. Wat ik tot slot ook erg leuk vind, is dat diverse klaslokalen helemaal ingericht zijn in de sfeer van het vak. De praktijk wordt als het ware in de school gehaald; zo kun je je het allerbeste voorbereiden op het werk voor de klas.”

Online open dag 29 september.

Meld je aan via opendag.ipabo.nl