Droom je ervan ooit een eigen bedrijf te beginnen? Waarom zou je dan wachten tot ná je afstuderen? Jan Kuipers (27) startte tijdens zijn HBO-studie Accountancy zijn eigen onderneming: on demand huiswerkhulp Mr. Chadd. Met veel succes.

Voor Groninger Jan Kuipers is het heel simpel: je hebt mensen die consumeren én mensen die creëren. Zelf behoort hij tot die laatste categorie. “Het leuke aan ondernemen is dat je een idee om kunt zetten in iets concreets. Niets geeft zoveel voldoening als een plan daadwerkelijk uitvoeren zodat het werkelijkheid wordt.”

Het idee voor Mr. Chadd ontstond een paar jaar terug, toen hij met bevriende onderwijskundige Kim van der Esch – tegenwoordig zijn zakelijk compagnon – op de bank zat. “We voerden een filosofisch gesprek over onderwijs. Het verbaasde ons dat je tegenwoordig bijna alles wat je maar wenst binnen vijf minuten met je telefoon kan regelen – bankzaken, een nieuw paar schoenen, dates – maar op het gebied van kennis is dat niet zo. Natuurlijk kun je op Wikipedia informatie opzoeken, maar op hulp bij specifieke vraagstukken moeten scholieren vaak erg lang wachten. Tegelijkertijd merkten we dat leerkrachten het steeds drukker hebben, dat klassen steeds voller raken en dat de persoonlijke aandacht in het middelbaar onderwijs steeds minder wordt. Zo ontstond het idee voor Mr. Chadd: een app waarmee scholieren altijd kunnen chatten met deskundigen voor huiswerkhulp.”

De app werd in 2015 gelanceerd en groeide al snel uit tot een daverend succes. Mr. Chadd wordt inmiddels door ruim 61.000 scholieren gebruikt en werkt samen met 70 freelance huiswerkbegeleiders. De app ontving vorig jaar de prestigieuze Accenture Innovation Award uit handen van een dertienkoppige jury. Ook sleepten de jonge ondernemers de Anner Award in de wacht, een ondernemersprijs voor studenten uit het noorden van het land.

Kuipers: “Die prijzen waren een gigantische opsteker. De jury van de Accenture Innovation Award bestaat uit de top van het Nederlandse bedrijfsleven. Van dié mensen een bevestiging te krijgen is het ultieme bewijs dat we iets goeds aan het doen zijn.”

Hoe komen twee jonge, onervaren ondernemers eigenlijk aan startkapitaal?

“Wij merkten al heel snel dat het heel moeilijk is om funding te krijgen als je alleen nog maar een idee hebt. Daarom hebben we in het begin al ons spaargeld in de onderneming gestopt en familie, vrienden en kennissen meegenomen in ons verhaal. Iedereen die maar wat kon missen hebben we om een bijdrage gevraagd. Met dat geld konden we Mr. Chadd op poten zetten. Met een lopend bedrijf werd het veel makkelijker om andere geldschieters te vinden.”

Wilde je altijd al ondernemer worden?

“Jazeker. Ik hou ervan om mijn handen uit de mouwen te steken. Voordat Mr. Chadd ontstond had ik al twee andere businessplannen geschreven. Ik merkte al snel dat ik veel gemotiveerder ben als ik aan de slag ga met mijn eigen ideeën dan die van anderen. Mijn ondernemersdrang was een belangrijke motivatie voor mijn studie Accountancy. Ik dacht: als ik later een eigen onderneming heb, kan ik al die cijfertjes maar beter goed begrijpen.”

“Mijn ondernemersdrang was een belangrijke motivatie voor mijn studie Accountancy”

Is het goed te combineren: een studie en een eigen onderneming?

“Mr. Chadd vraagt op dit moment zoveel aandacht dat ik mijn studie even op een lager pitje heb gezet. Ik moet alleen nog mijn scriptie en een stage, maar ik heb er nu gewoon de tijd niet voor. Mijn opleiding heeft me echter wél de kennis gegeven die ik nodig had om dit avontuur aan te gaan. Ik weet precies hoe je een onderneming gezond moet houden en hoe de juridische praktijk in elkaar steekt. Mijn studie is een sterk fundament geweest, ook al heb ik het papiertje nog niet op zak. Ik zou elke student die plannen heeft om een bedrijf te starten willen adviseren: ga ervoor. Je studententijd is er het perfecte moment voor, want je hebt nog niet veel verplichtingen. Schrijf een plan. Neem de tijd. En ook al wordt het niks, die moeite is nooit weggegooid, want je leert er altijd iets van.”

Heb je tips voor studenten die zelf een onderneming willen starten?

“Kim en ik voelden vanaf het allereerste begin dat wij het onderwijs wilden veranderden. Het is belangrijk dat die persoonlijke urgentie in je businessplan zit. Waar loop je zelf tegenaan? Waarvan denk je: dit moét beter? Op die manier kun je je goed verplaatsen in je afnemers. Ons doel is nooit geweest om winst te maken, dat zie ik meer als het resultaat van ons harde werken. Onze focus ligt vooral op impact maken in de samenleving. Als je wilt ondernemen, ga dan op zoek naar iets dat je aan het hart gaat.”

Wat zijn de valkuilen van het ondernemerschap?

“Succes creëer je niet in één dag. Als je een onderneming begint, moet je je er helemaal in vastbijten. Tegenslagen en successen wisselen elkaar voortdurend af. Daar moet je tegen kunnen. Je moet ondernemen niet zien als een sprint, maar als een marathon. Je hebt een lange adem nodig.”

“Je moet ondernemen niet zien als een sprint, maar als een marathon”

Zie jij je vrienden wel eens?

Lacht. “Ik ben inderdaad niet de meest sociale van mijn vriendenclub. Het komt regelmatig voor dat ik nog aan het werk ben als mijn vrienden in de kroeg staan. Maar ik heb dat ervoor over. Professioneel succes gaat vaak ten koste van je sociale leven. Maar weet je, als je je werk leuk vindt, dan is het een verlengstuk van jezelf. Dan is het eigenlijk geen werk meer.”