Misschien werk jij al vanaf je vijftiende in de supermarkt of bracht je op je dertiende al folders rond. Maar ’t kan ook zijn dat je al je aandacht nodig hebt om te slagen voor je examens, niet voor twaalven je bed uitkomt in het weekend of geen leuke bijbaan kon vinden. Eén ding is zeker: als je gaat studeren kom je er niet meer onderuit. Aan het werk!

De harde cijfers: bijbanen

In 2015 bleek uit onderzoek van het Nibud dat 71% van de studenten een bijbaan of betaalde stage heeft. Maar liefst 76% van de hbo-studenten heeft een bijbaan of betaalde stage, tegenover 63% van de wo-studenten. Ook werkt de gemiddelde hbo’er meer uren per week (18) dan een universitaire student (11). Dit heeft waarschijnlijk te maken met de op het hbo vaak verplichte betaalde stage. En bij een gelijk aantal uren per week verdienden mannelijke studenten gemiddeld € 368,- per maand. Dat is meer dan de € 298,- van vrouwelijke studenten.

Bron: Nibud Studentenonderzoek

Voors en tegens van verschillende bijbanen

Detailhandel

De meeste studenten werken als verkoopmedewerker in de detailhandel, bijvoorbeeld in een telecomwinkel, boekhandel of kledingzaak. In deze branche hoef je bijna nooit ’s avonds of ’s nachts te werken. Dat kan wel een nadeel zijn als je overdag naar college moet.

Horeca

Bijna 20% van de studenten werkt als bedieningsmedewerker, keukenhulp of barkeeper. De werktijden in de horeca zijn vaak goed te combineren met lesuren, en je kunt goed verdienen als je de fooi erbij optelt. Maar de horeca is ook hard werken: lange avonden en veel schoonmaakwerk.

Supermarkt

Werken in de (lokale) supermarkt is vaak een laagdrempelige eerste bijbaan. Het voordeel is dat je ook korte diensten kunt werken en geen specifieke kennis hoeft te hebben, of met borden moet kunnen lopen. De verdiensten zijn vaak beperkt.

Uitzendbureau

Een studentenuitzendbureau zet je op de ene dag in voor een bedrijfskantine en de andere dag op een evenement. Afwisselend werk dus, maar je mist daardoor soms een vaste groep collega’s.

Logistiek

Om alle bestellingen te kunnen verwerken, zoeken veel logistieke bedrijven studenten voor ‘orderpicking’. Je verzamelt, scant en verstuurt bestellingen uit het magazijn. Hoewel het werk soms eentonig is, ben je fysiek bezig en kun je zo een kijkje nemen binnen een (miljoenen)bedrijf.

Top 10: bijzondere bijbanen

 1. Kistdrager
 2. Cocktailtester
 3. Docent in een TBS-kliniek
 4. Mystery shopper
 5. Circusdocent
 6. Privéchauffeur
 7. Figurant
 8. Hondenuitlater
 9. Speechschrijver
 10. Surveillant bij examens

Ben je tussen de 18 en 22 jaar…

… dan ben je per 1 juli 2017 meer gaan verdienen. Dat komt omdat de overheid de leeftijdsgrens voor het minimumloon heeft verlaagd naar 21 jaar in plaats van 23 jaar. Voor 18-jarigen is het bruto maandloon met € 37,55 gestegen en voor 20-jarigen zelfs met € 141,55 bij een volledige werkweek.

Bron: Rijksoverheid 

Waar moet je op letten bij het kiezen van een bijbaan?

Heb je nog geen bijbaan en vraag je je af welk type werk bij je past? Of heb je wel een baantje naast je studie, maar wil je toch iets anders? Vraag jezelf dan eens af hoe belangrijk de volgende dingen voor jou zijn, en ga op basis daarvan op zoek.

 • Reisafstand
 • Flexibiliteit
 • Ochtend-, middag-, avond- of nachtdiensten
 • Lengte van de werkdagen
 • Aantal uur per week
 • Salaris
 • Vakantiedagen
 • Uitbetalen bij ziekte
 • Fysiek of geestelijk werk
 • Leeftijd van collega’s
 • Werken op feestdagen of in het weekend
 • Aansluiting bij studie

PS. Vergeet vooral niet te bedenken of je het werk leuk vindt om te doen!