De bijbaan. Het is een heikel punt voor veel studenten. Want natuurlijk moet je geld verdienen – van DUO en je ouders kun je niet onbeperkt lenen – maar eigenlijk wil je vooral veel andere dingen doen dan werken. Elk nadeel heb z’n voordeel (op z’n Cruijffiaans gezegd), dus zetten wij de voordelen van de meest populaire studentenbaantjes op een rijtje.

Horeca – veel gratis biertjes tijdens en na werktijd

De horeca: het staat bekend om hard werken voor weinig. Echte horecatijgers hebben hart voor de zaak en moeten het financieel (vaak) vooral hebben van de fooi. Maar! Er is één groot voordeel: de vele biertjes tijdens en na werktijd. Werk je in de avonduren achter een bar? Gegarandeerd dat er dan ook tijdens werktijd wat biertjes naar binnen gaan. Werk je in een restaurant of café, dan is een ‘afzakkertje’ na het werk de normaalste zaak van de wereld. En natuurlijk is dat op kosten van de baas.

Winkel – veel kletsen

Ook de retail staat niet bekend om z’n gunstige arbeidsvoorwaarden. Maar één ding is zeer gunstig: als het rustig is kun je gezellig kletsen met je leuke collega’s. Zijn je collega’s niet leuk of werk je alleen? Dan kun je lekker veel kletsen met de klanten.

Nachtclub – veel nachtelijke uurtjes

Ben jij een dier van de nacht? Denk dan aan een baan in een nachtclub. Lachen met je collega’s, keihard werken waardoor de uren voorbij vliegen en je kunt je natuurlijk prima vermaken door te kijken naar de (lichtelijk aangeschoten) bezoekers van de nachtclub. Nog een pluspunt: hoe meer biertjes erin gaan, hoe rijkelijker mensen omgaan met de fooi.

Promotiebaantje – veel cashen

Promotiebaantjes. Het is misschien niet het allerleukste werk, maar je verdient er wel flink mee. Uiteraard is het uurloon leeftijdsafhankelijk, maar je verdient vaak meer dan bij andere baantjes. Bovendien is het afwisselend; de ene dag werk je voor een tandpastamerk en de volgende dag promoot je paaseitjes.

Uitzendbureau – veel afwisseling

Werken voor een uitzendbureau levert je veel afwisseling en werk. Je geeft je voorkeuren voor banen aan en wordt benaderd door de recruiters. Heb je ervaring in de horeca? Gegarandeerd dat je in verschillende horecagelegenheden in je woonplaats kunt werken. Maar ook voor andere banen – schoonmaak, retail, promotie en verzorging – zit je bij een uitzendbureau goed.

Bejaardentehuis – veel voldoening

Wil je een baan wat je naast cash ook voldoening oplevert? Denk dan eens aan een baan in de verzorging, bijvoorbeeld het bejaardenthuis. De bewoners van het tehuis zijn heel blij met je hulp en je krijgt echt waardering voor je werk. En daar betaal je misschien niet de huur mee, maar het is zeker heel wat waard.

Bezorgdienst – veel bewegen

Heerlijk, die biertjes tijdens dat studentenleven. Maar schiet het sporten er naast het studeren, werken en biertjes drinken een beetje bij in? Denk dan aan een bezorgdienst op de fiets. Op die manier kom je toch aan je beweging, ben je lekker buiten én hoef je je geen zorgen te maken over de bitterballen en kaasstengels bij de biertjes.

Bijles geven – veel leren

Ben je extreem goed in een vak? Denk er dan eens aan om bijles te gaan geven. Op die manier leer je niet alleen iets aan scholieren, maar leer je zelf ook weer opnieuw omdat je je opnieuw moet verdiepen in de stof en regels. Bovendien haal je er voldoening uit als jouw ‘leerling’ ineens wél een voldoende haalt voor het bijles vak.

Festivalmedewerker – veel gratis concerten

Ben je een liefhebber van muziek, maar blijft er naast je huur, studiegeld, boeken en sociale leven niet zoveel geld over voor concerten? Word dan festivalmedewerker! Op die manier pak je de festivalletjes mee, luister je naar goede muziek en – omdat je aan het werk bent – ben je een van de weinigen die de volgende dag fris en fruitig wakker wordt.

Vacatures op de hogeschool of universiteit– veel tijd om te studeren

Bij jou op de hogeschool of universiteit zijn waarschijnlijk ook vacatures voor studenten. Bijvoorbeeld surveilleren tijdens tentamens van een andere faculteit. Verdient lekker, je zit voor de klas en je hebt tijdens het tentamen veel tijd om de studieboeken in te duiken. Wel even opletten of de examenkandidaten niet spieken natuurlijk.

Supermarkt – veel korting op boodschappen

Een supermarkt baantje klinkt niet zo leuk, maar het kan heel fijn zijn; vaak krijg je je vakantiegeld bij je salaris in, waardoor je uurloon hoger ligt. Bovendien heb je vaak mazzeltjes voor producten die niet lang houdbaar meer zijn en krijg je korting op je boodschappen. Dat betekent dus niet alleen geld verdienen, maar ook geld besparen.

Callcenter – veel cashen

Heb jij een goede babbel en vind je stilzitten niet erg? Dan is een baantje bij een callcenter misschien wel iets voor jou. Je belt bedrijven of mensen voor een bepaalde dienst of product. Lukt het je de doelen te behalen? Dan krijg je vaak mooie bonussen en het uurloon bij een callcenter ligt vaak ook redelijk hoog in vergelijking tot andere bijbanen.

Studentchauffeur – Veel rondrijden in mooie auto’s én studeren tijdens je werk

Ben je een liefhebber van mooie auto’s, in het bezit van een rijbewijs en heb je een studenten OV-chipkaart? Word dan studentchauffeur. Je brengt de mooiste auto’s naar de plek van bestemming en pakt daarvandaan de trein weer terug naar huis. In de trein kun je dan mooi studeren.