Tseard Rinsma (24) woont amper vier maanden in Groningen als het noodlot toeslaat. Als hij op bed ligt, hoort hij huisgenoten opeens ‘brand, brand’ gillen…

De brand in de grote woning – waar zes studenten woonden – werd veroorzaakt door de bewoner van de zolderkamer. Zijn gasten dachten dat kaasfonduen op een warmhoudertje wel kon. Bij het vullen ging het mis. Ze morsten wat van het venijnige brandbare spul en bij het aansteken, schoot de vlam zo over de tafel de vloer op. Van schrik stootten ze de tafel om en kreeg een vriend van Tseards huisgenoot de hete massa over zich heen.

“Toen ik de eerste gil hoorde, dacht ik nog dat ze ruzie hadden. Maar toen het brandalarm afging en ze ‘brand, brand, brand’ riepen, wist ik dat het mis was. Ik sprong uit mijn bed en rende de gang op. Daar kwam ik een jongen tegen wiens broek in brand stond. Ik zette ‘m meteen onder de douche. Vervolgens rende ik naar boven, waar de vlammen inmiddels al naar het plafond waren geslagen. Toen dacht ik: pakken wat ik pakken kan en snel naar buiten.

Ik ben de hele tijd rustig gebleven. Zo heb ik de brandweer meteen gebeld en verteld waar ze naar toe moesten komen. Zelfs mijn laptop en oplader heb ik nog snel gepakt. Later wilde ik weer naar binnen, maar werd tegengehouden door de brandweer vanwege het instortingsgevaar. Stond ik daar zonder schoenen buiten…
Mijn vrouwelijke huisgenoten waren volledig in shock. Ik vond het heftig, maar ben
vrij nuchter. Alleen de eerste nachten na de brand had ik moeite met inslapen.

De zolder brandde volledig uit. Mijn kamer had waterschade; dus ik was ook alles kwijt. Zo kon mijn net aangeschafte boxspring zo naar het stort, net als de fauteuil die ik van mijn oma erfde. Een nieuw pak bracht ik verscheidene keren naar de stomerij om de brandlucht er uit te krijgen… Ik had voor ruim twaalfhonderd euro schade, die ik zelf kon ophoesten omdat ik geen inboedelverzekering had… Tja, dat heb ik op mijn nieuwe kamer wel anders gedaan.”