Tijdens je studententijd drink je, feest je en leer je af en toe eens wat. De stad waarin je woont bepaalt hoe, waar en met wie jij je studententijd doorbrengt en is dus ontzettend belangrijk. De acht leukste studentensteden van Nederland op een rijtje.

Groningen


Groningen in cijfers
Aantal studenten: 29.407
Gemiddelde bierprijs: € 2,20
Aantal studentenverenigingen: 13

Groningen is dé studentenstad van het noorden. Ieder schooljaar wordt ingeluid met de KEI-week, een introductieweek voor eerstejaars studenten om de stad en haar studentenleven te ontdekken.

Studie
De Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool bieden samen meer dan 250 verschillende bachelors en masters aan. Met het UMCG als leerbedrijf, staat de studie Geneeskunde hoog aangeschreven.

Stappen
Het Groningse nachtleven gaat altijd door. Kroegen en cafés mogen hun eigen sluitingstijd bepalen, die vaak uitgesteld wordt tot in de vroege uurtjes.

Highlights
’s Zomers zit het Noorderplantsoen vol met studenten. ’s Winters wordt uitgekeken naar Eurosonic/Noorderslag, met optredens op ruim dertig locaties in de binnenstad.

Rotterdam


Rotterdam in cijfers
Aantal studenten: 48.858
Gemiddelde bierprijs: € 2,15
Aantal studentenverenigingen: 7

Innovatief en vooruitstrevend. Rotterdam zou volgens reisgids Lonely Planet behoren tot de leukste steden op aarde. De havenstad springt eruit qua het aanbod van kunst en cultuur en horeca en uitgaansgelegenheden.

Studie
Rotterdam is het thuis van de wereldbekende Erasmus Universiteit. Naast deze universiteit zijn er ook veel hogescholen te vinden gericht op kunst en cultuur zoals de Academie van Bouwkunst, Codarts, Koninklijke Auris Groep en de Willem de Kooning Academie. Het EuroCollege, Hogeschool Inholland, Hogeschool Tio, Hogeschool Rotterdam en de Pabo Thomas More bieden alle overige soorten opleidingen. Keuze genoeg!

Stappen
Rotterdam heeft een bruisend uitgaansleven met veel trendy en stijlvolle discotheken, café’s en lounges. Ook het aanbod van poppodia en typische, Rotterdamse volkscafé ‘s is ruim vertegenwoordigd.

Highlights
In de zomer zijn er veel festivals. Ook op de campus is van alles te beleven: in het nieuwe theater van het Erasmus Paviljoen zijn vaak debatten en concerten.

Maastricht


Maastricht in cijfers
Aantal studenten: 14.497
Gemiddelde bierprijs: € 2,60
Aantal studentenverenigingen: 6

Maastricht is een van de mooiste en populairste studentensteden. De stad vindt een bijzondere middenweg tussen geschiedenis en toekomst.

Studie
Maastricht telt veel buitenlandse studenten, wat niet gek is. De stad ligt dicht bij de grens met België en Duitsland. Bijzonder zijn de creatieve opleidingen, zoals aan de Toneelacademie Maastricht.

Stappen
Omdat Maastricht niet de goedkoopste stad is om te stappen, is het leuk om cafés of discotheken op te zoeken die speciale aanbiedingen voor studenten hebben.

Highlights
Tijdens INKOM, de studiestartweek van Maastricht, worden activiteiten georganiseerd waarbij de (nieuwe) studenten kennismaken met de studenten- studie- en sportverenigingen.

Amsterdam


Amsterdam in cijfers
Aantal studenten: 30.473
Gemiddelde bierprijs: € 2,52
Aantal studentenverenigingen: 14

Onze hoofdstad heeft meer te bieden dan coffeeshops en de wallen, en daar kom je achter wanneer je er studeert. De gezelligheid, de diversiteit en de anonimiteit – de stad biedt waar jij behoefte aan hebt.

Studie
Amsterdam heeft een breed scala aan opleidingen. Met 223 bachelors en 273 masters, zit er vast iets voor je tussen.

Stappen
Houd je van een technofeest op dinsdagavond, of ga je liever iedere vrijdag naar de kroeg? Met 1036 kroegen in de stad, kun je altijd wel ergens terecht.

Highlights
Amsterdam loopt over van mooie plekjes, musea, feesten en leuke initiatieven. Een van die initiatieven is Kriterion, een bioscoop en café door studenten opgericht in 1945, dat tot op de dag van vandaag bestaat.

Utrecht


Utrecht in cijfers 
Aantal studenten: 30.374
Gemiddelde bierprijs: € 2,25
Aantal studentenverenigingen: 16

De Domstad is een prachtige, centrale plek om te studeren. Utrecht is een echte studentenstad met een levendige sfeer en een ouderwets dorpsgevoel.

Studie
De Universiteit van Utrecht is al dertien jaar de beste onderzoeksuniversiteit van Nederland. De Hogeschool voor de Kunsten Utrecht is één van de grotere kunsthogescholen in Europa.

Stappen
Op de Neude en in de Nobelstraat vind je talloze kroegen en cafés. In de zomer geniet je hier op het terras van de zon en een biertje!

Highlights
Zes keer per jaar vinden in Utrecht de Culturele Zondagen plaats. Hierbij staat de stad een of twee dagen in het teken van muziek, theater en kunst.

Tilburg


Tilburg in cijfers
Aantal studenten: 26.991
Gemiddelde bierprijs: € 2,13
Aantal studentenverenigingen: 6

Tilburg wordt als studentenstad steeds leuker omdat de stad zich op creatief en cultureel gebied steeds verder ontwikkelt. Het aanbod van studies is breed en qua stappen slaag je zeker in Tilburg.

Studie
Als kunststudent zit je in Tilburg helemaal op je plek. Fontys Hogeschool voor de Kunsten biedt bijvoorbeeld een geweldige dansopleiding.

Stappen
Tilburg heeft 1 kroeg per 154 studenten, dus stappen zit wel goed. 013, het poppodium van Tilburg, is een echte aanrader.

Highlights
In Brabant wordt veel buiten de deur gegeten, en als student kun je ook lekker uit eten vanaf €7,50! Gezellige restaurants en eetcafés vind je aan De Heuvel, het centrale plein in Tilburg.

Nijmegen


Nijmegen in cijfers
Aantal studenten: 19.137
Gemiddelde bierprijs: € 1,98
Aantal studentenverenigingen: 6

In deze Gelderse stad hangt een opvallend zuidelijke sfeer. Nijmegen bruist van de gezelligheid. Een leuke stad, niet alleen om te studeren, maar ook vanwege de leuke uitgaansgelegenheden.

Studie
Al zes jaar achter elkaar wordt de bachelor Politicologie van de Radboud Universiteit als beste van Nederland beoordeeld. Zoek je wat anders? In Nijmegen zijn nog 85 andere bachelors te vinden.

Stappen
In het ruime aanbod van kroegen, is altijd wel wat leuks te vinden. Een geslaagde avond begint of eindigt in Doornroosje, het poppodium van Nijmegen.

Highlights
In het Goffertpark staan ieder jaar veel popconcerten en festivals op het programma.

Leiden


Leiden in cijfers:
Aantal studenten: 23.007
Gemiddelde bierprijs: € 2,90
Aantal studentenverenigingen: 9

Dichtbij Den Haag ligt Leiden. Leiden onderscheidt zich door haar levendige studentenleven en interessante stadshistorie. De Universiteit van Leiden komt uit 1575 en is de oudste universiteit van Nederland.

Studie
Door de geschiedenis van Leiden, is het een echte universiteitsstad. Maar dat betekent niet dat je er niet ook tal van hbo-studies kunt volgen. Je kunt kiezen uit 64 bachelors en 89 masters.

Stappen
Leiden heeft geen echte discotheken, maar genoeg kroegen om te bezoeken. Bekende uitgaansgebieden zijn de Nieuwe Rijn, rondom de Hooglandse Kerk en de Beestenmarkt.

Highlights
Leiden is een echte studentenstad, waarin de studentenverenigingen leidend zijn. Deze gezellige cultuur is voelbaar in heel Leiden.