Het maken van een studiekeuze kan behoorlijk lastig zijn. Het aanbod aan studies en opleidingen is overweldigend, met maar liefst 3.041 opleidingen op dit moment. Niet heel verassend dan ook dat studenten in spé het maken van een keuze af en toe best stressvol vinden. Want hoe maak je de juiste?

Dit komt ook naar voren uit een peiling van stichting Studiekeuze123 onder 1060 havo- en vwo-scholieren uit de bovenbouw. Bijna zestig procent van de ondervraagde tieners geeft aan dat de twijfel over hun hetgeen waar ze goed in zijn of wat bij hen past, behoorlijk wat druk oplevert. Daarnaast geeft ruim de helft van de respondenten aan dat de twijfel en onzekerheid of een studie echt leuk genoeg is stress veroorzaakt.

Trend
Want was het vroeger nog laagdrempelig om van studie te wisselen als deze niet beviel, vandaag de dag hangt daar een prijskaartje aan met de verdwenen basisbeurs en de toegenomen studiekosten. Daarbij: er zijn zo veel opleidingen! Anke Koopmann van Studiekeuze123 herkent dit beeld. Wat haar opvalt is dat de afgelopen vijf jaar het publiek tijdens de open dagen enorm is veranderd. Koopmann: “Ouders zijn de laatste jaren veel actiever mee gegaan. Dat gebeurt universeel, door het hele land. Ik zie daar daarom wel echt een trend in. Aan de ene kant is dat goed, zo hebben kiezers iemand om mee te sparren. Maar aan de andere kant zijn de ouders vaak ook diegenen die alle vragen stellen en de regie pakken.” En daarbij is er ook nog een capaciteitsprobleem: vaak hebben opleidingen maar een beperkt aantal plekken op een voorlichtingsdag of avond, en die zijn wel bedoeld voor toekomstig studenten, en niet per se voor de ouders. Koopmann heeft ook een verklaring voor de toegenomen betrokkenheid van de ouders: “We hebben wel eens peilingen gedaan en een onderdeel dat vaak terugkomt zijn de hogere studiekosten. Ouders voelen ook de verantwoordelijkheid om hun kinderen actiever te begeleiden. En het bindend studieadvies maakt de druk om beter te kiezen ook wat groter”

Tips
Met de brede variëteit aan opleidingen blijf het lastig kiezen. Wat zijn de tips? Koopmann: “Geschiedenis naast Natuurkunde leggen blijft een lastig verhaal. Maar als je de vakkenpakketten naast elkaar legt krijg je al een veel beter beeld van hoe een studie eruit ziet.” En een tweede tip: “Bezoek eerste een algemene open dag, en ga dan pas de diepte door het volgen vaneen meeloopdag of een dagje proefstuderen.” Daarbij: gebruik een landelijk platform, zoals Studiekeuze123 bijvoorbeeld, om te kijken naar de beschikbare data van bestaande opleidingen. Studeren er 500 studenten aan jouw opleiding? Of is het juist wat intiemer? En: wat spreekt jou dan aan? Ook de ouders kunnen een belangrijke rol spelen door hun dochter of zoon de juiste vragen te stellen. Koopmann: “Reflecteer! Dat helpt enorm. Stel vragen als: wat vind je belangrijk; waar ben je goed in en wat je wil worden? Wat je wil worden ben je eigenlijk nu al las ik eens ergens. En daar zit denk ik een behoorlijke kern van waarheid in.”