Muziekrecensent. Dat wilde Linda Hakeboom (1985) graag worden en met die gedachte schreef ze zich ook in voor de opleiding journalistiek aan de Hogeschool in Utrecht. Uiteindelijk is ze niet als muziekrecensent, maar als presentatrice en, documentairemaker aan de slag gegaan. Hoe was haar studententijd?

Waarom wilde je muziekrecensent worden?
“In mijn tienerjaren deed ik niets liever dan concerten bezoeken. Dus toen dacht ik: ik word muziekrecensent want dan kan ik naar concerten voor mijn werk. En met die insteek heb ik me toen ook ingeschreven op de hogeschool voor journalistiek in Utrecht. Het eerste jaar vond ik alleen niet zo boeiend, het was heel globaal en algemeen. Daarom ben ik er in mijn tweede jaar een studie bij gaan doen: taal- en cultuurstudies aan de Universiteit van Utrecht. Ik dacht dat combineer ik wel even – niet dus. Die roosters sloten helemaal niet aan en in het tweede jaar werd de opleiding journalistiek eindelijk ook interessanter, we gingen toen echt dingen maken, dus die studie heb ik toen snel laten vallen.”

Vond je het lastig, een studie kiezen?
“Ja behoorlijk. Ik heb mijn keuze gemaakt op basis van mijn hobby toen, muziek. Daarbij had ik een mentor die zei dat ik wel goed kan schrijven en dat ik daar misschien iets mee moest doen. Maar eigenlijk had ik niet echt een idee wat ik wilde doen.”

En hoe ben je uiteindelijk achter -en vóór- de camera beland?
“In het derde jaar van de opleiding moest ik een televisievak volgen. Daar had ik natuurlijk helemaal geen zin in, want ik wilde schrijvend muziekrecensent worden. Maar door dat vak ontdekte ik hoe krachtig beeld is. En hoe sterk lichaamstaal, sociale structuren en vriendschappen overkomen op beeld. Goede schrijvers kunnen heel goed een moment verwoorden waarbij iemand stilvalt, maar ik ontdekte dat je dat moment ook met de camera kunt vertellen. De camera heeft me nooit meer losgelaten, sinds dat vak ben ik hooked.”

Was er een groot verschil tussen de hbo-opleiding en de universiteit?
“Uiteindelijk heb ik maar een half jaar een universitaire studie gedaan, dus ik weet niet of ik daar echt iets over kan zeggen. Maar het grootste verschil zit ‘m in de focus op literatuur bij de universiteit versus het praktijkgerichte bij de hbo-studies. Bij de universiteit moest ik twee boeken binnen een week uitlezen, bij de hogeschool kreeg ik daar een hele maand voor. Ik ben niet zo’n boekenwurm dus ik zat goed op m’n plek bij het hbo.”

Heb je achteraf gezien veel aan je studie gehad?
“Ja, ik heb alle basisvaardigheden wel meegekregen tijdens mijn opleiding. Maar eigenlijk is journalistiek net als autorijden: dat leer je door te doen. Onmisbaarder is het netwerk gebleken dat ik tijdens mijn studie heb opgebouwd. Zo werkte die televisiedocent die mij die camera in m’n handen drukte bij de Vara, en ik ging hem helpen bij zijn programma. En zo zijn er nog meer voorbeelden te noemen waardoor ik tijdens mijn studie al een goed vaknetwerk heb kunnen opbouwen. Tuurlijk, dat moest ik wel helemaal zelf doen, maar ik kreeg wel al die kansen omdat ik die opleiding deed. Toen ik mijn studie had afgerond kon ik zo als freelancer aan het werk. Wat ik trouwens achteraf wel echt heb gemist is begeleiding in het freelancevak. Je wordt opgeleid om ergens in vaste dienst te gaan, maar in de praktijk gaat het merendeel als freelancer aan de slag. Misschien is daar nu wel meer aandacht voor hoor, maar in mijn tijd was dat niet zo. Het hele reilen en zijlen als freelancer in de journalistiek heb ik zelf moeten uitvinden.”

Wat vond je het leuks aan je studietijd?
“Dat alles nog mogelijk was, dat je alles kon ontdekken en dat alles niet zo veel uitmaakte. Nu moet ik een hypotheek betalen! Toen kon ik mijn kamer betalen met mijn bijbaantje en daarbij kon ik ook nog eens gemakkelijk rondkomen. Mijn studententijd gewoon een groot feest, ik heb zo veel meegemaakt! Ik woonde ook op kamers, begonnen bij iemand thuis op zolder even buiten Utrecht, maar uiteindelijk woonde ik midden in het centrum aan de gracht. Ik heb ook de meest uiteenlopen bijbaantjes gehad trouwens, van schoonmaken tot backstage bij Lowlands voor de muziekzender The Box. Alles wat ik kon doen heb ik eruit gehaald.”

Als je je studietijd opnieuw zou mogen doen, zou je het dan helemaal hetzelfde doen?
“Uhm, ja ik denk het wel. Maar ik ben wel blij dat ik echt mijn eigen weg ben gegaan, ik heb niet mijn studie mijn loopbaan laten leiden. Ik was al vroeg bezig met mijn netwerk en carrière opbouwen. En ik ben helemaal tevreden met de uitkomst.”