Sommige studenten kiezen ervoor om thuis te blijven wonen. We gingen in gesprek met deze thuisblijvers over de voor- en nadelen.

Marius Houwen

Marius Houwen (22)

is eerstejaars Security Studies en tweedejaars Politicologie: Internationale betrekkingen en Organisaties aan de Universiteit van Leiden. Hij woont al drie jaar bij zijn vader, diens vriendin en haar zoon in Kwintsheul.

Waarom koos je ervoor om thuis te blijven wonen?
‘Eerst studeerde ik een halfjaar International Business Management in Rotterdam. Ik ging toen op kamers in Delfshaven, omdat ik mij in het studentenleven wilde storten en mijn reistijd wilde verkorten. Maar de studie bleek niet aan te sluiten op mijn interesses, waarna ik stopte en besloot om via de vavo (voortgezet algemeen volwassenonderwijs, red.) mijn vwo-diploma te behalen. Mijn lening viel weg, dus ik was genoodzaakt om thuis te gaan wonen. Gelukkig is er bij mijn ouders genoeg ruimte.’

Wat zijn de voor- en nadelen?
‘De koelkast is altijd gevuld, er wordt gekookt en de was wordt gedaan. Daarnaast bespaar ik veel geld. Ik ben alleen verantwoordelijk voor mijn eigen ruimte en spullen, dus ik heb best een luxe leven. Ik heb een goede relatie met mijn ouders, ik zie ze eigenlijk als vrienden. Natuurlijk moet ik, ondanks alle vrijheden die ik krijg, rekening met ze houden. Thuis wonen is nooit geheel zelfstandig. Als ik niet mee eet, moet ik dat bijvoorbeeld voor 17:00 uur doorgeven. Ook de locatie is niet ideaal, dagelijks reis ik 45 minuten.’

Hoe reageren vrienden op deze situatie?
‘Vrienden komen er dagelijks over de vloer zonder dat mijn ouders er last van hebben. Behalve als ze uit hun bed worden gebeld door de thuisbezorgers, dan. In de loop der jaren is het net zo goed de kamer van mijn vrienden geworden. Als ik hier wegga, verklaren zij me voor gek. Niet dat ik dat in de nabije toekomst van plan ben: een verhuizing zou voor mij eerder een stap terug zijn van vooruit. Ik heb hier alle ruimte. Wel heb ik me voorgenomen vóór het einde van mijn bachelors uit huis te gaan. Dan woon ik graag met vrienden in Den Haag.’

Mattias Mol

Mattias Mol (26)

woont nog bij zijn ouders in zijn geboorteplaats Hoogeveen. Inmiddels zit hij in het vijfde jaar van de opleiding Communicatie & Multimedia Design in Leeuwarden.

Vertel, waarom wilde je thuis blijven wonen?
‘Eerst omdat ik hier alles had: vrienden, sport, mijn toenmalige vriendin en bijbaantjes. Ik deed in die tijd een mbo-opleiding in Zwolle, was net zestien en nog helemaal niet klaar om op kamers te gaan. Pas toen ik een hbo-opleiding ging doen, begon ik te overwegen of ik naar Leeuwarden zou verhuizen. Het idee van een nieuw avontuur in een grotere stad trok me en ik kreeg daar ook steeds meer vrienden. In het eerste jaar had ik met een klasgenoot het plan om samen een huis te zoeken, maar uiteindelijk stopte hij met de opleiding. Voor mij kwam het er toen ook niet meer van. Omdat vrienden en klasgenoten ook nog thuis wonen voelde ik nooit druk en liet ik het idee al snel varen.’

Wat maakt thuis wonen zo prettig en wat zijn juist de mindere kanten?
‘De gezelligheid en het lekkere eten zijn grote voordelen. Mijn vader kan heerlijk koken. Omdat ik vaak weg ben; op reis, bij vrienden of bij mijn vriendin, is het extra fijn om dan weer thuis te komen. Er is altijd wel iemand om mee te kletsen. Minder leuk? Als ik uitgebreid in de badkamer chill en mijn moeder er met spoed in wil, omdat ze ergens heen moet. Of als mijn ouders zeuren over het huishouden.’

Hoe zie je de toekomst voor je?
‘Ik wil nog even thuis blijven wonen totdat ik mijn studie heb afgerond, dat is financieel ook makkelijker. Over een paar jaar woon ik het liefst in Berlijn, ik denk met mijn vriendin die ik daar heb ontmoet. De kunst, cultuur en sfeer daar is ontzettend fijn. Het liefst doe ik daar iets creatiefs, bijvoorbeeld in de muziek of videoproductie. Al sinds mijn tienerjaren ben ik bezig met graffiti opdrachten, dat wil ik er parttime bij blijven doen.’