Van bijbaan tot beste van de wereld

Naast haar studies Media & Cultuur en Sociologie stond Tess Posthumus tot in de late uurtjes achter de bar om cocktails te shaken. Ze werd verliefd op de wondere wereld van mixology en haar bijbaan veranderde in een carrière. Nu zeven jaar later behoort ze tot de tien beste bartenders ter wereld.

“Vanaf mijn zestiende werk ik –net als zovelen- al in de horeca”, vertelt Tess (28) terwijl ze met opgetrokken knieën op de bank zit. Aan haar voeten een paar roze sokken met martini glaasjes erop. Ze is net terug uit New Orleans waar ze een presentatie over Jenever heeft gegeven op het ‘Tales of the cocktail’ festival. Hoe het zover is gekomen? “Na baantjes in de catering, op evenementen, bij chique restaurants en eetcafés belandde ik in de bediening bij cocktailbar Door 74. Ik vond het mooi om te zien hoe smaken samen een heerlijk drankje kunnen vormen en begon er boeken over te lezen. Van de barmannen heb ik alles geleerd en afgekeken en uiteindelijk mocht ik na 2 jaar ook een keer op zaterdagavond achter de bar. Op een gegeven moment werkte ik 4 nachten in de week. Dat is naast een studie overdag best wel lastig. Ik was dan ook een typische zesjes student.”

Na haar eindexamen wist Tess eigenlijk niet zo goed wat ze wilde. “In Nederland heb je echt zo’n cultuur van ‘je doet Vwo en gaat iets studeren.’ Ik ben toen eerst een jaartje gaan reizen door Australië om vervolgens rechten te gaan doen want dat had iedereen in de familie gedaan. Een studie die totaal niet bij mij past want de stof is mij echt veel te droog. Toen dacht ik, ik moet gewoon iets doen wat ik leuk vind. Ik vind films en tv heel leuk, dus dan zal ik Media & Cultuur ook wel interessant vinden. Maar in die studie miste ik weer de diepgang. Vandaar dat ik Sociologie erbij heb gedaan. Ook die studie was niet wat ik ervan verwachte, maar ik heb het wel afgemaakt. Achteraf heeft mijn universitaire loopbaan me toch wel veel gebracht, maar dat komt vooral door mijn scripties over de wereld van cocktails en drank.”

Zo heeft Tess de marketing achter de drankkeuzes van 007 James Bond onderzocht en voor haar master in de Sociologie gekeken naar de gevolgen van de globalisering op de Nederlandse jenever-markt. In de tussentijd begon ze prijzen te winnen met haar cocktail-creaties en de keuze om van bartending definitief haar werk te maken, was snel gemaakt. Nu, zeven jaar later, vliegt Tess de wereld over voor workshops, trainingen, consulting, presentaties en private bartending op feestjes. Elke dinsdag om 10.45 heeft ze tevens een klein radio-item op BNR nieuwsradio. “Mixen is in principe heel makkelijk. Je kunt thuis makkelijk cocktails maken, maar je kunt ook hele speciale en hele gekke dingen doen. Niet alleen met de samenstelling van drank, maar ook in de presentatie van het glas. Daarin schuilt het verschil in kwaliteit en daarom duurt het wat langer voordat je echt een top cocktailshaker bent.”

Tot slot, drink je veel? “Ik werk veel ’s nachts en ja ik drink eigenlijk zelf ook wel altijd. Proeven en experimenteren horen gewoon bij het vak, maar ik drink nooit teveel. Dan ben je natuurlijk niet productief. Ik was overigens wel echt zo’n zuipstudent. Ik zat op mijn 14de al op een bankje met een goedkope fles Lambrusco. Maar op een gegeven moment wil je iets meer. Vergelijk het met eten. In het begin vindt je het heerlijk dat je voor 8 euro een dagspecial kunt kopen. Maar na een tijdje heb je de kipsaté en de steak pepersaus ook wel weer gezien. Datzelfde geldt voor drank. Liever een wijntje minder maar wel kwaliteit!”

Tip van Tess

“Als je het leuk en lekker vindt kun je heel gemakkelijk thuis een cocktailparty houden zonder al teveel geld kwijt te zijn. Laat iedereen zelf dingen meenemen en je kunt al voor 2 euro per drankje iets in elkaar mixen. De meeste traditionele drankjes zijn niet moeilijk om te maken en er zijn ook heel veel cocktails die je niet hoeft te shaken.”

Beeld: Ming Chao