Ook zij hebben onderaan de ladder gestaan. Ook zij begonnen met een simpel bijbaantje. De één van opscheppen in de keuken naar een succesvolle zangcarrière en de ander van ijsco’s draaien in de hitte naar een heuse hoofdrol in een musical. Allebei onderweg naar de top van de ladder waarbij elke trede hen iets nieuws bracht. Heb jij ook de ambitie om bekend te worden, maar sta je momenteel achter de bar? Don’t worry, Krystl en Tim Douwsma zijn ook zo begonnen.

CV – Krystl

Geboortedatum: 2 juli 1983
Woonplaats: Amsterdam
Studie: Conservatorium Rotterdam en Popacademie Enschede
Bekend als: Zangeres en deelneemster Expeditie Robinson
Bijbaantjes: krantenwijk, keukenhulp, serveerster brasserie,
pizzeria en tapasbar

Als twaalfjarig meisje hielp Krystl haar broer met zijn krantenwijk. Daarna werkte ze onder andere in de keuken van een bejaardentehuis. “Twee scheppen prei op een bord kwakken klinkt leuk, alleen haalde ik meer voldoening uit het werken in de bediening.” Serveerster bij een brasserie, een pizzeria en bij een tapasbar voegde ze aan haar cv toe.

Het lopen met een dienblad gaat Krystl prima af, toch vindt ze de bediening heftig. “Ik ben heel klein en kon dus vaak niet bij het bovenste kastje met koffiebonen komen. Dingen zijn veel te hoog voor mij. Na een avond werken had ik vaak last van m’n schouders. Misschien vanwege m’n lengte, maar ik kan het me niet voorstellen om vijf dagen in de week in de horeca te werken. Ik heb echt respect voor de mensen die dat doen.”
In de bediening werkte ze keihard en had ook behoefte om zich af en toe terug te trekken.

“Op een gegeven moment was ik helemaal klaar met die klant die koning is en had ik gewoon geen zin in mensen. Nu even niet, dacht ik dan. Dan zei ik tegen m’n collega’s: laat mij maar de hele dag achter de bar staan melk opschuimen. Want daar was ik gewoon goed in. Of, misschien was dat ook wel het enige wat ik zo goed kon.”
Dat bijbaantjes alleen voor in de studietijd zijn, ontkracht Krystl. “Afgelopen jaar heb ik naast muziek maken, een opleiding tot yoga docent afgerond. Eigenlijk is yogadocent nu dus m’n bijbaantje.”

Krystl kan niet stil zitten. Op het moment is ze druk bezig met haar theater tour ‘Krystl in het Klein’. Hiervoor reist ze tot eind april door heel Nederland.

CV – Tim Douwsma

Geboortedatum: 4 november 1987
Woonplaats: Drachten
Studie: Sportopleiding CIOS
Bekend als: Zanger, presentator, musicalster in Grease en deelnemer Expeditie Robinson
Bijbaantjes: Ijscokar, dj, barman bij kroeg en bij FC Heerenveen

Tim was dertien toen hij aan zijn eerste baantje begon waarbij hij de fijne kneepjes van het patat bakken en ijsjes draaien leerde. In de zomer was hij vaak met zijn ijscokar op een Fries veldje te vinden. “Met dertig graden was ik druk in de weer met ijsjes maken en lagen mijn vrienden lekker op het strand. Dat was natuurlijk niet altijd leuk, maar er moest toch geld verdiend worden zodat we dat in het weekend weer in één keer konden verbrassen.”
Het werken in de horeca werd er met de paplepel in gegoten bij Tim. Hij komt uit een echte horecafamilie en had daar vaak zijn baantjes aan te danken. “Mijn oom had een vaste kroeg waar hij altijd kwam, via hem belandde ik achter de bar.” Biertjes tappen vond hij leuk, toch was het pas echt feest als er goede muziek werd gedraaid. “Vaak nam ik ook de rol van dj op me. Als het op een avond volle bak was en alle remmen gingen los, dan kon ik daar zo ontzettend van genieten.”

Tim beperkte zich niet tot de patat en ijsjes, ook met andere snacks wist hij raad. “In het FC Heerenveen stadion stond ik achter de kiosk broodjes hamburgers te verkopen. Tussendoor kon ik vaak nog meekijken met de wedstrijd. Een win-winsituatie dus.”
In de horeca ben je altijd aan het werk als een ander van z’n vrije tijd geniet. “Even een borreltje in de stad doen? Ik moest vaak afhaken voor zulke dingen. ‘Nee’ zeggen tegen vrienden en familie hoorde erbij. En nog steeds.”

Als het niks met Tim zijn carrière was geworden, dan was hij waarschijnlijk nog achter de bar te vinden. Op het moment trekt Tim volle zalen met zijn hoofdrol in de musical Grease. Vanaf april speelt de musical in het theater in Amsterdam.