Het is zover! Je studententijd staat voor de deur, de periode die door zovelen wordt bestempeld als de mooiste tijd van je leven. Of dat ook voor jou geldt, zal je vanzelf ontdekken, maar je kunt jezelf in elk geval al een heel eind op weg helpen door je goed voor te bereiden. We zetten de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rij!

De zoektocht naar woonruimte

Dat de woningmarkt, ook voor studenten, oververhit is in veel steden, hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. Start daarom tijdig met je zoektocht naar een kamer of studio als je uit huis gaat! Schrijf je, zodra je zeker weet dat je zal verhuizen, zo snel mogelijk in bij de instanties of woningcorporaties die in ‘jouw’ stad actief zijn. Hoe langer je namelijk ingeschreven staat, hoe groter je kans wordt om in aanmerking te komen voor woonruimte. Stop ondertussen vooral niet met zoeken en probeer woonruimte te vinden via alle mogelijke kanalen, want voordat je bovenaan de lijst van een instantie of corporatie staat, kan er zomaar eens een jaar verstreken zijn.

Verzekeringen op orde

Volwassen worden is leuk, maar het brengt ook verantwoordelijkheden met zich mee. Waar je voorheen automatisch bij je ouders was meeverzekerd, is dat vanaf je 18e niet meer vanzelfsprekend. Zeker de zorgverzekering verdient extra aandacht: vanaf de eerste dag dat je 18 bent is het namelijk wettelijk verplicht dat je een eigen basisverzekering voor zorgkosten hebt. Denk daarnaast aan een reisverzekering, en, met name als je uitwonend bent, aan een inboedelverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering. Het is even uitzoekwerk, maar geloof ons: het is essentieel om je zaakjes op orde te hebben.

Kalmte kan je redden

Het begin van je studententijd zal allesbehalve rustig worden. Nieuwe indrukken, nieuwe mensen, een nieuwe school en misschien een nieuwe woning – je leven gaat de volgende fase in! En hoewel het verleidelijk is om je daar voor 300% in onder te dompelen, is het net zo belangrijk om soms even pas op de plaats te maken en je rust te pakken. Die schoolgenoten zullen je heus niet raar aankijken als je eens een avondje thuisblijft, en je vrienden zullen je ook niet direct verstoten als je je telefoon een avondje uit zet. Ontspanning is belangrijk: zorg voor rust in je hoofd!

Houd je financiën in de gaten

De eeuwige student die altijd platzak is en op limonade, Schultenbräu en macaroni met geraspte kaas en ketchup leeft? Een veel te achterhaald beeld! De moderne student anno 2019 weet best met geld om te gaan en kan uit ieder hoekje wel een voordeel slepen. Zwaai overal met je studentenpas voor een gereduceerd (entree) tarief, ga iedere maand een keer op citytrip in eigen land met je gratis OV chipkaart, vraag een CJP-pas aan, doe efficiënt boodschappen en ga na of de lesboeken die je nodig hebt wellicht ook tweedehands op de kop te tikken zijn. Een groots en meeslepend studentenleven is óók mogelijk met een bescheiden beurs.