In theorie klinken veel masters leuk en interessant, maar wat kun je er in de praktijk eigenlijk mee? Drie alumni vertellen over hun masterstudie en de baan die zij nu hebben.

Mike Ligthart (31)
Behaalde zijn master in Artificial Intelligence aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Nu ontwikkelt hij sociale robots voor kinderen met kanker.

Robots maken voor kinderen met kanker
‘Tijdens roboticavakken was ik aan het ‘spelen’ met het bouwen van robots, soms letterlijk legorobots. Welke relatie zouden die kunnen aangaan met mensen? Dat vind ik enorm interessant. Voor mijn afstudeerproject maakte ik sociale robots voor kinderen met diabetes. Nu promoveer ik aan de Vrije Universiteit van Amsterdam met het ontwikkelen van sociale robots voor kinderen met kanker. Een robotmaatje dat bij ze kan zijn op momenten dat een persoon dat niet kan. Tijdens een bestraling bijvoorbeeld. De robot kan met ze praten en een verhaaltje voorlezen. Mijn focus ligt op de band tussen kind en robot. Hoe zorg ik ervoor dat de robot een geheugen heeft en de interactie met het kind leuk blijft? De eerste prototypes worden nu getest op gezonde kinderen. De bedoeling is dat de robots over tweeëneenhalf jaar kunnen worden ingezet in ziekenhuizen. Als ik door het ziekenhuis loop en de zieke kinderen zie, dan weet ik waar ik alles voor doe. Dat geeft heel veel energie.’

Dafne van den Boom (41)
Studeerde Beleid, Communicatie en Organisatie aan de VU en richtte in 2017 met kompanen brouwerij en proeflokaal Poesiat & Kater in Amsterdam op.

Je eigen brouwerij opzetten
‘Tijdens mijn hbo-studie werkte ik in een klein Portugees restaurant in Amsterdam. Daar ontdekte ik wat ik wilde doen: mensen iets bijzonders kunnen bieden, gastvrouw zijn. Tijdens de master Beleid, Communicatie en Organisatie leerde ik het denkvermogen en de tools om een eigen zaak te kunnen beginnen. Na verschillende leerzame managementbanen bij horecazaken bood zich een paar jaar geleden ineens een prachtige kans aan. Een goede bekende vroeg mij om advies bij het opzetten van een horecazaak met daaraan een heuse brouwerij gekoppeld. Hij wilde de historische bieren van Van Vollenhoven weer op de kaart zetten. ‘Jij bent niet op zoek naar advies, maar naar een nieuwe compagnon,’ zei ik. Zo richtte ik op mijn 40ste samen met kompanen brouwerij en proeflokaal Poesiat & Kater op. Laatst was er hier een reünie van het Portugees restaurant. Ik zag al die horecamensen in mijn zaak staan en dacht: verdorie, dit is tof.’

Hanneke van der Hoek-Snieders (26)
Deed de master Klinische Gezondheidswetenschappen (Logopediewetenschap) in deeltijd aan de Universiteit van Utrecht. Nu is zij promovendus bij het Amsterdam UMC en logopedist.

Arbeiders met gehoorproblemen helpen
‘Na mijn hbo-studie wilde ik direct ervaring opdoen als logopedist, maar ik zocht ook een verdieping van mijn vak. Daarom gaf het deeltijdaspect van de master Logopediewetenschap de doorslag; de opleiding sloeg een brug tussen de zorgpraktijk en wetenschappelijk onderzoek. Dat ik naast mijn baan als logopedist zelf onderzoeker zou worden, had ik nooit verwacht. Maar ik werd zo blij van mijn afstudeeronderzoek – helpen bij het ontwikkelen van een gehoortest voor kinderen -, dat ik na mijn master die combinatie wilde behouden: werken als logopedist en onderzoeker. Nu werk ik vier dagen als promovendus in het Amsterdam UMC en doe ik onderzoek naar arbeiders met gehoorproblemen. Daarnaast werk ik één dag per week als logopedist. Die afwisseling vind ik superfijn. Als logopedist haal ik veel voldoening uit het concreet helpen van mensen. Daarnaast kan ik nu kijken: wat gebeurt er in de praktijk en hoe kan ik die zelf verbeteren? Dat is een prachtige uitdaging.’ NB: Hannekes masteropleiding heet tegenwoordig Gezondheidswetenschappen voor zorgprofessionals