Presentator Diederik Jekel van het programma De Kennis van Nu, legt uit waarom.

Exacte studies hebben de reputaties ‘zwaar’ te zijn. Deel je die mening?

“Exacte studies kunnen wat abstract zijn, maar zwaar is heel erg afhankelijk van wat je leuk vindt en wat je goed kan. Voor mij was het ‘pretpakket’ met talen en geschiedenis een drama omdat ik talen destijds niet interessant vond en ik niet goed woordjes kan stampen. Natuurkunde vond ik veel makkelijker. Dus het is een smaakkwestie. Het fijne van exacte studies is dat het je bijna altijd garandeert van een baan later. Je kunt er van alles mee. Ik heb natuurkunde gedaan en kon aan de slag bij de universiteit, als leraar, bij de belastingdienst, bij grote bedrijven als Shell en Akzo, maar ik ben uiteindelijk wetenschapsjournalist geworden. Zie, alles is mogelijk. Maar uiteindelijk gaat het erom dat je het leuk vindt om iets van de wereld te begrijpen. Wil je precies weten hoe het zit; dan is een exacte studie wat voor jou.

Zijn de studierichtingen alleen voor de bollebozen onder ons?

“Iedere studie is toegankelijk voor iedereen die dat wil en er de motivatie voor heeft. Ja, daar hoort hard kan werken bij. Is dat erg? Nee. Als je een studie kiest die je niet leuk vindt, dan word je er sowieso niet goed in. Ikzelf ben helemaal niet de slimste van mijn jaar, integendeel, maar met hard werken en genoeg passie kom je er vaak wel. Natuurkunde en wiskunde zijn wel abstracte studies dus dat moet je echt, echt, echt leuk vinden.

Welke wetenschapper(s) zie jij als een groot voorbeeld voor de studierichting?

“Alleen al de lijst Nederlandse wetenschappers is indrukwekkend. Wist je bijvoorbeeld dat in ons kikkerlandje de telescoop is uitgevonden? Het verhaal wil dat kinderen met lenzen aan het spelen waren en door die lenzen goed achter elkaar te houden ze ineens heel ver weg konden kijken. Meneer Lippershey heeft die ontdekking vervolgens uitgewerkt tot de telescoop. De microscoop is ook in ons kikkerlandje ontdekt door ene meneer Janssen. Maar ook de onderzeeër, het cassettebandje, bluetooth en de cd zijn Nederlandse uitvindingen.

Aan welke exacte kennis heeft de wereld behoefte?

“Je hoeft niet slim te zijn om wetenschapper te worden, maar het leuke aan exacte vakken is dat het je slim leert denken. Niet alleen op onderbuikgevoel -zoals op dit moment best vaak ook gebeurd in het publieke debat- maar echt uitzoeken of iets waar is of niet. Exacte wetenschappen helpen je om ergens de waarheid achter te vinden en daar hebben we op dit moment heel veel behoefte aan. Daarbij hebben alle grote problemen die ons te wachten staan zoals de energiecrisis, het broeikaseffect, het drinkwaterprobleem en nog veel meer, allemaal een belangrijke technologische component in zich. Politici roepen veel, maar als we allemaal iets meer exacte kennis hebben, kunnen we zien of ze onzin praten of niet.”

Welke specialismen passen daarbij?

“Echt geloof me, alles is nuttig. Belangrijkste is dat je iets kiest dat je leuk vindt want dan komt er een element passie bij kijken. En dat maakt het verschil.

Wat vond jij nou echt het aller-allerleukste om te doen tijdens je studie?

“Tijdens je studietijd leer je ook meer dan alleen je studie. Natuurlijk is niets zo leuk als samen met anderen aan een probleem te werken en dat op te lossen. Ik heb in mijn vrije tijd ook heel veel toneelgespeeld en in veel besturen gezeten. De combinatie met nevenactiviteiten is vooral erg leuk want je leert daar eigenlijk net zoveel van als van je studie. Mijn advies: ik weet dat het eng lijkt om naast je studie andere dingen te doen omdat je dan het risico loopt op studievertraging. Maar naast je studie iets doen aan je persoonlijke ontwikkeling is heel gezond en vormt je als mens. Daar kijken toekomstige werkgevers ook naar.”