De studentenchef van Nederland? Dan denk je toch al gauw aan Leonie ter Veld (28). Ze is baas van www.gewoonwateenstudentjesavondseet.nl, waarmee ze tegenwoordig gemiddeld 10.000 bezoekers per dag trekt. Ze begon in 2011 met haar blog en inmiddels is dit uitgegroeid tot een echt merk. Ze heeft ruim 30.000 volgers op Instagram, meer dan 100.000 likes op Facebook en heeft inmiddels drie eigen kookboeken uitgebracht. Hoog tijd om in gesprek te gaan over haar studententijd, haar eigen bedrijf én de kooktips voor studenten.

Hoe was jouw studententijd?

“Ik studeerde Interactieve Media en vond mijn studie heel makkelijk en leuk; ik ben er fluitend doorheen gekomen. Eigenlijk had ik geen flauw idee wat ik wilde studeren, maar ik wist wel dat ik in Amsterdam wilde wonen en heb dus gekeken naar welke studies daar allemaal waren. Ik koos uiteindelijk voor een brede studie, zodat ik alle kanten op kon. De media-en reclamewereld sprak me wel aan, dus daarom koos ik voor Interactieve Media. Maar heel eerlijk? Ik had van te voren geen idee wat het inhield. Toen ik 18 was verhuisde ik naar Amsterdam-West en daar heb ik zes jaar lang met één huisgenoot in een appartement gewoond. Mijn studententijd was echt de meest zorgeloze en beste tijd ooit!”

Heb je als student een bijbaan gehad?

“Als bijbaan heb ik gewerkt bij de H&M. Toen ik nog bij mijn ouders in Assen woonde, werkte ik daar al. Later ben ik overgeplaatst naar een filiaal in Amsterdam. Ik vond het een hele leuke bijbaan naast mijn studie. Het was heel relaxt dat je veel overuren maakte, omdat de winkel ’s avonds nog een zooi was en alles opgeruimd moest worden voor de volgende dag. Door die overuren verdiende ik dus meer.”

Hoe ben je gestart met Gewoon Wat een Studentje ’s Avonds Eet?

“Ik ben pas gestart in mijn vierde studiejaar. Daar verdiende ik toen nog geen cent aan; dus het was echt een hobby. Ik vond het heel erg leuk om te doen, naast afstuderen, stage en mijn bijbaan bij de H&M. Op een random dinsdagavond ben ik achter mijn laptop gaan zitten en ben ik begonnen. Het leek me wel leuk om naast mijn stage en studie een eigen project te hebben waar ik helemaal de baas over was en dat werd dus gewoonwateenstudentjesavondseet.nl.”

Inmiddels is het een echt bedrijf en je fulltime baan. Wat zijn tips voor ondernemende aankomende studenten?

“Als je wilt ondernemen moet je het gewoon doen. Gewoon beginnen! Je kunt wel eindeloos nadenken over hoe je dingen wil aanpakken/ontwerpen/noemen, maar ik denk dat je gewoon moet beginnen en dan ontwikkel je vanzelf door tot iets waar je blij mee bent.”

Je hebt recent een nieuw boek uitgebracht, Toffe Tosti’s, is de tosti wat jouw betreft hét studentengerecht?

“Haha! De tosti is zeker een studentending. De tosti is hoe ik ooit begonnen ben; ik zocht een onderwerp om YouTube-video’s over te maken en wat perfect paste bij studenten. Toen dacht ik: TOSTI’S! Ieder studentenhuis heeft wel een tosti-ijzer. Andere typische studentenmaaltijden? Pasta pesto, pasta met roomkaas, wraps en hamburgers!”

Wat moet iedere student in huis hebben?

“Scherpe messen. Die hebben mijn leven echt beter gemaakt. Ik kookte eerder altijd met die €1,- mesjes van de Blokker of Xenos, maar dat is zoveel moeilijker dan wanneer je goede messen hebt. Dan wordt koken leuker, ik zweer het! Ook onmisbaar in mijn studentenijd; kleine pannetjes. Ik kookte vaak voor mezelf en dan is het heel chill om dingen in kleine pannetjes klaar te maken. Scheelt ook weer afwas en bergruimte.”

Tips voor kokende studenten op kamers?

“Ik weet als geen anders dat je ’s avonds geen zin hebt om nog vet uitgebreid te koken, te koken met te veel ingrediënten of ingrediënten waarvoor je nog naar de toko moet. Op mijn blog vind je genoeg inspiratie voor heel veel makkelijke maaltjes die je gewoon klaarmaakt met ingrediënten uit één supermarkt. Vet chill!”

Wat is je lievelingseten en wat lust je absoluut niet?

“Mijn lievelingseten is Italiaans. Pasta, mozzarella, pizza en truffeldingen. Heerlijk! Je maakt me echt heel erg ongelukkig met gekookte eieren – echt walgelijk -, koriander en tonijn uit blik. Dat laatste vind ik echt kattenvoer.”

Je hebt al drie kookboeken uitgebracht, een succesvol platform gecreëerd en inspireert dagelijks heel veel mensen. Wat zijn je toekomstplannen?

“Ik wil heel graag het merk gewoonwateenstudentjesavondseet.nl verder uitbreiden. Ik kan nog niet concreet zeggen wat ik ga doen, maar het zou wel eens met kleding te maken kunnen hebben…”

Zou jij ooit nog voor een ‘baas’ kunnen werken?

“Ik denk het niet. Ik ben zo gehecht aan de vrijheid van eigen baas zijn. Ik vind het ook veel te leuk om alles zelf te bepalen en haal meer uit mezelf als ik de baas ben, dan wanneer ik onder iemand zit van wie ik helemaal onder de indruk ben, haha! Het gaat al jaren heel erg goed en ik hoop dat het nog lekker lang blijft doorgaan!”

Op zoek naar inspiratie voor je ontbijt, lunch of avondeten? Check de website van Leonie: www.gewoonwateenstudentjesavondseet.nl.