Wat zal ik vanavond eens eten… Die vraag stellen we onszelf allemaal wel eens. Maar als je krap bij kas zit, brengt dit meteen een extra uitdaging met zich mee… Tijd dus voor tips voor een budgetvriendelijke maaltijd.

Natuurlijk kun je met die ene euro richting een fastfoodketen rennen om daar goedkoop wat te eten te scoren. En ook in de supermarkt zijn verschillende van die budgetvriendelijke varianten te vinden… Voor deze snelle oplossing kun je zo nu en dan best eens kiezen, maar ze zijn allesbehalve gezond.

Reclame

Mompel jij nu ‘maar gezond eten is zo duur’? Dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Het is alleen zaak om net iets inventiever boodschappen te doen. Zo kun je online makkelijk checken welke producten in de reclame zijn. Koop op dat moment houdbare producten als zilvervliesrijst of volkoren pasta in. Groente en fruit kun je vaak bij de toko of Turkse supermarkt voordeliger aanschaffen. En ook op de markt hebben ze vaak scherpe aanbiedingen.

Planning

Wil je het meeste uit je budget halen, dan is het verstandig om aan het begin van de week een maaltijdplanning te maken. Zo voorkom je impulsaankopen in de supermarkt én je hoeft restanten na de maaltijd niet meer weg te gooien. Bij de planning hou je namelijk rekening met de grootte van de verpakking. Heb je een vriezer, dan kun je restjes ook invriezen.

Groente en fruit

Koop groente en fruit van het seizoen, die zijn altijd gunstiger geprijsd. Daarnaast kun je ook kiezen voor de diepvriesvariant. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt er namelijk weinig verschil in voedingsstoffen en vitaminen te zitten. En je kunt het ook nog eens beter doseren. Let met blik- en potgroente wel op; daar is vaak veel zout aan toegevoegd. Pakjes en zakjes laat je verder staan; in eerste instantie vergt het misschien wat oefening, maar ze zijn echt niet nodig.

Superfoods

Quinoa, chiazaad en al die andere superfoods zijn echt niet nodig om gezond te eten. Daar kun je dus mooi op besparen. Met wat je overhoudt, kun je bijvoorbeeld vis kopen. Vis bevat namelijk veel gezonde vetten. Vaker voor vis kiezen en sla vlees – dat toch aan de prijs is – wat vaker over. En er zijn ook veel smakelijke, vegetarische variaties te bedenken.

Zelf kweken

Groene vingers en geduld? Dan kun je zelf aan de slag; zelfs zonder tuintje. Kruiden en groente kweek je gewoon in je keuken. Zo heb je bijvoorbeeld altijd basilicum, bieslook, sla of snoeptomaatjes bij de hand.

Inspiratie

Echt geen inspiratie? Google dan op budgetrecepten. De Allerhande-recepten zijn hierbij een aanrader. Hier ontdek je een uitgebreide variatie aan voor-, hoofd- en nagerechten die vriendelijk voor je portemonnee zijn.

Foodbloggers

En dan zijn er ook nog eens ontzettend veel foodbloggers, die allerlei gerechten met je delen. Zo houdt Leonie sinds vier jaar een blog bij over wat ze ’s avonds eet via gewoonwateenstudentjesavondseet.blogspot.nl. Michelle deelt haar gezonde recepten via Studen-tenvoer.nl. Beide blogs zijn ook op Facebook te vinden, net als Studentenvoedsel. Op deze pagina ontdek je goedkope, snelle en makkelijke maaltijden.