Wie zich in wil zetten voor het zogeheten ‘maatschappelijk nut’ kan zijn heil halen bij de studies rechten, politicologie, bestuurskunde en criminologie. Dat gaat overigens wel gepaard met een flinke dosis jargontaal; want wat is nou eigenlijk het nut van het algemeen? Als je het leuk vindt om dit tot op de bodem uit te pluizen, dan is de studierichting Recht & Bestuur zeker iets voor jou.

Wil je je later graag verdiepen in economische en juridische vraagstukken, laat je dan opleiden tot deskundige in het recht of de bestuurskunde. Het aanbod aan studies is wel erg groot en je zult een flinke dosis zelfdiscipline moeten hebben. Maar er zijn ook hele interessante mogelijkheden waar je misschien nog niet aan gedacht had: recht & ICT, organisatiewetenschap, internationale betrekkingen, Europees recht. Combineren is het sleutelwoord. Vaak kun je door middel van een major-minor-systeem een paar vakken van een andere studie als onderdeel van je eigen studie doen, om zo je kennis te verbreden.

Nederlandse rechters wereldtop

Nederlandse rechters staan in de wereldtop. Ze doen hun werk erg goed en discrimineren niet. Ook is het Nederlandse rechtssyteem niet corrupt. Dit blijkt uit de jaarlijkse index van het World Justice Project. Die organisatie vergelijkt de kwaliteit van rechtspraak wereldwijd. Net als vorig jaar staan Nederlandse rechters op de vijfde plek in deze wereldranglijst. Alleen de Scandinavische landen doen het beter, met Denemarken op nummer 1. Als het gaat over de toegang tot de rechtspraak en de vraag in hoeverre de rechtspraak vrij is van corruptie, discriminatie en politieke invloed, staat Nederland zelfs op de eerste plaats. De enige niet-Europese landen in de top 10 zijn Nieuw-Zeeland en Singapore. Opmerkelijk is de lage klassering van Italië: dat scoort met een 35ste plaats nog slechter dan Roemenië, Georgië en de Verenigde Arabische Emiraten. Turkije eindigde op plaats 99. Venezuela (113e) scoort het slechtst in de index.

Bron: mr-online.nl