Opnieuw de schoolbanken in om vervolgens een compleet ander weg in te slaan? Duschka de Brouwer, Jacco Reitsma en Desiree de Rue gooiden het roer om.

Duschka de Brouwer: leerling verpleegkundige

“Ik heb 25 jaar gewerkt als trainer, coach en assessment psycholoog. Het knaagde al een paar jaar: wil ik dit nog 25 jaar doen? Ik wilde niet meer langs de zijlijn staan, maar betrokken zijn bij het helpen van mensen. Niet alleen met het hoofd werken, maar meer met hart en handen.

Van mijn vrijwilligerswerk in de ouderenzorg werd ik heel blij, maar ik had er nooit aan gedacht om daar mijn beroep van te maken. Tot door corona mijn werk stilviel én ik de tijd en ruimte kreeg om te onderzoeken wat ik nu echt wilde. Met als resultaat dat ik me heb ingeschreven bij de Hbo-v in deeltijd en een werk-leerbaan heb gevonden als leerling verpleegkundige in de ouderen- en thuiszorg. 

Dat ik flink terugga in salaris vormt geen struikelblok. Mijn vaste lasten zijn laag én mijn werk betaald de opleiding. Ik voelde juist veel energie en opluchting toen ik de beslissing had genomen. Geld is voor mij nooit een drijfveer geweest; iets kunnen betekenen voor anderen heeft voor mij zoveel meer waarde.”

Jacco Reitsma: docent Nederlands Bornego College

“Als pensioenspecialist werkte ik jaren met plezier bij Achmea. Toch was er het stemmetje in mijn hoofd dat zei dat ik iets anders wilde. Het waren niet de cijfers die mij aanspraken in mijn baan, maar de letters. Uiteindelijk viel het kwartje: ik wilde docent Nederlands worden. 

Loslaten van het vertrouwde is de grootste belemmering om te doen wat je eigenlijk graag wilt doen. Sinds ik het stuur van mijn loopbaan in handen heb, doe ik meer dingen waar ik blij van word. Daar word je écht een stuk gelukkiger van. Soms moet je iets anders gaan doen om meer jezelf te zijn.

Studeren in deeltijd – naast een baan, ambitieuze studerende vrouw en jong gezin –  is geen sinecure. Maar het is gelukt: ik geef nu les op het Bornego College én volg de masteropleiding Leraar Nederlands, nadat ik onlangs de bachelor Leraar Nederlands heb afgerond. Waar je in het bedrijfsleven in relatieve rust je vak kunt leren, sta je als startende docent – in al je kwetsbaarheid – zichtbaar te leren voor de klas. Het eerste jaar worstelde ik, maar ik twijfelde geen moment. Er is namelijk geen mooier vak dan lesgeven aan jongeren.”

Desiree de Rue: kattentrimster PerfecteKat.nl

“Per toeval kwam ik in contact met een kattentrimster. Ik zat toen een tijdje in de sales als verkoopster van cosmetische laserapparatuur. Ondanks het prima salaris en leaseauto, was ik doodongelukkig. Ik ben altijd gek geweest op katten en dacht ‘misschien word ik hier wel vrolijk van’. Zo begon ik – naast mijn baan – met een kattentrimopleiding en mijn eigen bedrijf.

Het vak eigen maken en de balans blijven houden tussen werk en privé was voor mij de grootste uitdaging. Inmiddels heb ik vijf jaar ervaring in het katvriendelijk én vachtbesparend trimmen. Twee jaar geleden heb ik mijn andere baan op kunnen zeggen en nu ben ik fulltime kattentrimster.

Dagelijks help ik vele katten met vachtproblemen zoals klitten en vilt. Ik geniet ontzettend van het ondernemen. Ik ben dan ook niet alleen kattentrimster, maar heb ook een kattenblog, webshop en een YouTube kanaal.”