Als student maakte Teun Bijman (26) zo’n veertig tot vijftig hospiteeravonden mee. “Als hospitant en als huisgenootzoekende. Vooral toen we huisgenoten zochten, viel me op dat we na afloop van sommige mensen nog steeds geen indruk hadden, dus we ze maar op de ‘nee’ stapel gooide. Mensen vergeten dat een hospiteeravond een ‘verkoopavond’ is. Dat vond ik zonde. Zo ben ik begonnen als hospiteercoach; ik help studenten die een kamer zoeken om zich voor te bereiden.”

Algemene tips voor beginnende studenten:

  1. Wees je ervan bewust dat de hospiteeravond hét moment is om jezelf op een goede manier neer te zetten. Daar aanwezig zijn, een biertje drinken als ze ernaar vragen, jouw huidige woonplaats, studie en lievelingskleur opnoemen en weer weggaan, levert je geen kamer op. Je moet je onderscheiden en een klik met de huisgenoten hebben. Je wilt dus een gesprek met ze voeren en vragen uitlokken.
  2. Ga naar hospiteeravonden en doe ervaring op. Je hebt niets te verliezen. Leer ervan door achteraf te kijken naar hoe het ging, hoe het werkt en hoe je zo’n avond de volgende keer beter door kan komen.
  3. Laat je niet intimideren.
    Het is niet zo dat degene die het meest zegt en de hele tijd het gesprek naar zich toetrekt, ook degene is die de kamer krijgt. Ik weet uit ervaring dat dit juist heel irritant kan zijn voor bewoners, want die willen ook andere hospitanten spreken. Bereid je van te voren goed voor en bedenk hoe je iets over jezelf vertelt, wat mensen willen horen en hoe je het kunt vertellen.

Wil je hulp bij hospiteren of meer informatie over Teun? Kijk dan op: www.hospiteercoach.nl