Eten, we denken er stiekem een groot deel van de dag aan. Comfort food voor zware studiedagen, gezond eten na een avondje stappen, of juist snacken als je brak bent. Leonie ter Veld, inmiddels een ex-studentje, schrijft er een blog over: gewoonwateenstudentjesavondseet.nl. Verwacht geen ingewikkelde of modieuze gerechten met duizend ingrediënten die je niet kent.

Regelmatig eet ook Leonie lekker spaghetti of Risotto uit een pakje. “Ik vind koken leuk, maar ‘t moet vooral niet te moeilijk zijn. Ik let er ook niet heel erg op of het allemaal tiptop gezond of supercheap en weet ik wat allemaal is. Ik eet gewoon gevarieerd. En gewoon waar ik zin in heb. Wat ik doe is gewoon makkelijk koken, met betaalbare ingrediënten uit de supermarkt. Omdat zelf fatsoenlijk koken écht heel makkelijk kan zijn.”

Hoe kan een student met weinig moeite gezond eten?

“Probeer iedere avond groentes te eten. En als dat niet altijd lukt, maak dan bijvoorbeeld iedere ochtend een smoothie met groente en fruit; dan heb je dat alvast binnen, zonder er veel moeite voor te doen.”

Wat zijn jouw bespaartips?

“Eet vaker vegetarisch! Dat is niet alleen goed voor je portemonnee -vlees is immers vaak de duurste aankoop in de supermarkt-, maar ook voor het milieu en je gezondheid. Verder is het slim om één keer in de week boodschappen te doen voor de hele week, omdat je dan veel slimmer inkopen doet. En kook vaker voor grote gezelschappen of vries je eten in want grote porties of bulkverpakkingen zijn goedkoper dan klein-verpakkingen.”

Hoe kun je koken voor grote groepen?

“Een gezellige optie is shared dining; zet allemaal lekkere ingrediënten op tafel en laat je tafelgenoten zelf kiezen wat ze eten. Organiseer bijvoorbeeld een Mexicaanse avond met taco’s, wraps en allerlei toppings. Of ga met z’n allen springrolls vullen aan tafel. Met bruschetta’s (geroosterde toast) werkt het ook goed. Als je voor een het hele studentenhuis of een studentenvereniging gaat koken, vind ik het altijd slim om een gerecht te kiezen dat je gewoon in één grote pan klaar kunt maken. Kies voor stamppot, pasta of een rijstmaaltijd en gooi alle ingrediënten bij elkaar.”

Foto: Tine Schoemaker