Cabaretier Kasper van der Laan over studeren, comedy en op kamers wonen

Naam: Kasper van der Laan
Beroep: Comedian, Cabaretier, Tekstschrijver
Bekend van: Winnaar publieksprijs Leids Cabaret Festival 2018, Comedytrain, Comedyclub Toomler, Spijkers met koppen, tekstschrijver Dit Was Het Nieuws.

Wat voor studie heb jij gedaan?

“Ik heb twee opleidingen afgemaakt: HBO Bedrijfseconomie en daarna HBO Media & Entertainment Management. Maar achteraf gezien had ik ook twee andere studies kunnen kiezen om vervolgens niets mee te doen. Ik kwam er enigszins laat achter dat comedy het ding is wat ik wil doen. Ik had 8 jaar studeren nodig om te ontdekken wat ik in ieder geval niet wil. Al is het niet terecht als ik nu doe alsof ik geen voordeel van de opleidingen heb gehad. Tijdens mijn tweede opleiding werd mijn creativiteit voor het eerst geprikkeld en uitgedaagd én ontmoette ik een hoop leuke vrienden voor het leven, met wie ik later naar Amsterdam verhuisde. In Amsterdam kwam ik in de comedy clubs, sprak ik andere comedians en werd de wil om zelf te stand-uppen ineens praktisch mogelijk. In je beginjaren kost stand-up veel tijd en energie en verdien je er geen geld mee. Door mijn opleidingen had ik er altijd een prima baan naast met een vast inkomen. Als je je basis een beetje op orde hebt, ontstaat er meer ruimte om je creatief te ontwikkelen.”

Hoe was jouw studententijd?

“Ik woonde tijdens mijn eerste opleiding thuis. Dat kan ik iedereen afraden. Ook al woon je 10 minuten fietsen van school, heb je weinig geld of is het lekker makkelijk: ga op jezelf wonen. Er gaat een wereld voor je open. Ik was best wel een moederskind. Maar de eerste keer dat ik zelf mijn was deed op mijn kamertje, voelde ik mij een man! Tijdens mijn tweede studie huurde ik een kamer in een oud studentenhuis. De huisbaas had de woning vrij efficiënt ingericht. De douche zat in de keuken. Uniek! En we hadden geen vloerbekleding, dus als we door het huis liepen, dreunde dit via de balken onder de vloer door naar de woning naast ons. Tot frustratie van de buurman. Hij stond regelmatig op zijn balkon om met een bezem op mijn raam te bonzen. Dat was op zich een prima manier van communiceren, totdat hij een keer met de bezem het ruitje in tikte. In mijn ogen liet hij daar het conflict onnodig escaleren.”
Was jij vroeger een jongen die voordrachten en stukjes opvoeren leuk vond of was je meer teruggetrokken?
“Ik maakte vroeger graag overal een grapje van. Serieus meedoen vond ik lastig. Maar ik was niet iemand die stukjes opvoerde of meedeed in het schooltoneelstuk. Ik was daar dan toch te schuchter voor, mensen zochten dat niet achter mij en ik werd dan ook niet aangemoedigd. Wel wilde ik op de basisschool een keer een spreekbeurt geven over het geven van een spreekbeurt. Maar dat mocht niet. Dan maar weer over vulkanen.”

Tips voor aankomende studenten?

“Ik heb de tip der tips. Probeer tijdens je opleiding te ontdekken wat ze je daar niet leren. Als je al je kennis haalt uit je boeken of wat docenten je vertellen, dan weet je aan het einde van je studie dus niet meer dan je medestudenten. Maar, als jij ontdekt wat ze je daar niet leren, maar wel moet weten, dan heb je een voorsprong. En ben je een stuk interessanter voor werkgevers. Dus als je docent zegt: ‘Zijn er nog vragen?’ Dan zeg je: ‘Ja vriend, wat vertel je ons niet!?’.”

Vanaf september 2019 staat Kasper met een avondvullende programma in het theater. Wil je Kasper van der Laan live zien? Check: www.kaspervanderlaan.nl/speellijst