Carmen wist al precies welke studie ze wilde gaan volgen na haar middelbare school. Toch besloot ze eerst een tussenjaar te nemen om door Azië te reizen.

Carmen: “Hoewel ik al wist dat ik een bachelor Sociologie wilde gaan doen, besloot ik meteen na mijn examenjaar eerst een tussenjaar te nemen. Het leek me beter om dat te doen vóór ik aan een studie zou beginnen, en ik wilde dat al heel lang. Het eerste halfjaar van mijn tussenjaar werkte ik 24 uur per week als teamleider bij de Albert Heijn en daarnaast nog drie avonden per week in een callcenter. Niet mijn droombanen, maar ik wist waar ik het voor deed en had gelukkig leuke collega’s.”

In januari vertrok Carmen samen met een vriendinnetje naar Indonesië, waar ze twee maanden verbleven. “Omdat zij maar drie maanden weg wilde, zijn we na die twee maanden opgesplitst. De vier maanden daarna heb ik dus alleen gereisd en ben ik in Myanmar, Thailand, Cambodja en Vietnam geweest.” Het was de eerste keer dat Carmen zo lang ging reizen, en dan ook nog alleen. “Ik vond het wel spannend, maar omdat mijn zus en veel van haar vrienden ook weg waren geweest, had ik al veel mensen in mijn omgeving zien vertrekken. Mijn ouders waren daardoor ook relaxter.”

Carmen wilde graag alleen reizen. “Ik doe graag m’n eigen ding en was ook wel benieuwd hoe ik er zelf op zou reageren. Natuurlijk was het even zoeken en vroeg ik me soms af waarom ik eraan begonnen was. Vooral in landen waar je je slecht verstaanbaar kunt maken of weinig toeristen zijn, zoals Myanmar. Dan ben je soms wel eenzaam, maar je leert ook op jezelf te vertrouwen. Ik denk dat het een vergissing is om te denken dat je antwoorden gaat krijgen als je op reis bent. Als je nog niet weet wat je wilt studeren is reizen een prima optie, maar verwacht niet dat je het ineens wél weet als je terugkomt.”

Tip van Carmen: Ga je reizen? Plan niet te veel, laat het vooral op je afkomen!