Dat je studie niet allesbepalend is voor de rest van je loopbaan laat Imanuelle Grives (32) zien. Ze studeerde Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD), maar bewandelde uiteindelijk een heel ander pad: ze werd actrice. Met veel succes.

Wilde je altijd al actrice worden?

“Ik denk dat ik het diep vanbinnen altijd al wist, maar ik heb het heel lang niet als optie gezien. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in menselijk gedrag. Daarom koos ik na de havo voor de studie maatschappelijk werk. Ik merkte al gauw dat ik daar niet helemaal in mijn element was. Behalve bij de theaterlessen, daar bloeide ik op. Ik maakte met vrienden een voorstelling bij het Rotterdams Wijktheater. Dat vond ik zó leuk. Toen kwam voorzichtig het besef: ik kan hier ook mijn werk van maken.”

En toen?

“In het tweede jaar van mijn studie zag ik ineens een flyer liggen voor Young Stage, een talentontwikkelingstraject voor beginnend acteurs. ‘Hou je van acteren?’ stond erop. Ja, dacht ik, ja! Het was alsof die flyer speciaal voor mij was neergelegd. Ik deed auditie en werd aangenomen. Vanaf dat moment ben ik het acteren serieus gaan benaderen.”

Stopte je met je studie?

“Nee, ik had aan mijn moeder beloofd dat ik mijn opleiding af zou maken en dat heb ik gedaan – met een pauze hier en daar. Ik ging in semiprofessionele voorstellingen spelen. Ik nam veel lessen, netwerkte veel. Zo kwam ik steeds een stapje verder. Ik had heel helder voor ogen dat ik professioneel actrice wilde worden en ik ging daar vol voor. Bij het grote publiek werd ik bekend met de film Alleen maar nette mensen, waarin ik naast Géza Weisz de hoofdrol speelde. Het is trouwens niet zo dat ik daarna meteen veelgevraagd actrice was.” Lachend: “Ik heb in de periode daarna nog gewoon als gastvrouw op de Huishoudbeurs gestaan, anders kon ik mijn huur niet betalen.”

Je hoeft dus niet per se naar de toneelschool om acteur of actrice te worden?

“Op een opleiding krijg je handvatten aangereikt, en een netwerk. Bij zelfscholing moet je daar steeds zélf naar op zoek. Dat kan best zwaar zijn. Als je een ander pad bewandelt, zoals ik, dan moet je wel doelgericht en assertief zijn.”

Wat vind je zo leuk aan acteren?

“Het klinkt misschien gek, maar als ik acteer, kom ik tot mezelf. Ik kan me zo goed uitdrukken in mijn spel. En ik vind het geweldig om het publiek daarin mee te nemen.”

Hoe is het om ineens bekend te zijn?

“Ik kan het op sommige momenten nog niet helemaal bevatten. Ik ben vrij nuchter van nature, maar het blijft wennen als onbekenden ineens met je op de foto willen. Het leukste zijn de mensen die me vertellen dat ik ze heb geïnspireerd om ook hun dromen te volgen. Dat maakt me trots op mijn werk”

Heb je tips voor mensen die zelf professioneel willen acteren?

“Stel jezelf allereerst de vraag: waaróm wil je acteren? Als dat iets te maken heeft met beroemd worden, dan zeg ik: probeer die erkenning uit iets anders te halen. Acteren is keihard werken, je houdt het alleen vol als het je passie is, als je je niets mooiers kunt voorstellen dan op een podium staan. Laat professionele foto’s van jezelf maken, schrijf je in bij een bureau. En ga het podium op, al is het bij de lokale toneelclub. Neem jezelf ook weer niet te serieus: laat zien wat je in huis hebt en durf op af en toe op je bek te gaan.”

Instagram: @imanuelleg


Bekend van

2012: Alleen maar nette mensen
2014-2017: Celblok H
2015-2017: Vechtershart
2017: Tuintje in mijn hart

Vanaf oktober 12 oktober 2017 is Imanuelle te zien in de bioscoopfilm Weg van jou en vanaf dit najaar in de nieuwe komedieserie Papadagen