Wat als je erachter komt dat de opleiding waar je aan bent begonnen het toch niet is? Meestal kom je hier in de eerste weken of maanden tijdens je studie wel achter. Jill van der Knaap (21 jaar) besloot pas in het derde jaar van haar opleiding Communicatie dat ze toch echt de verkeerde studiekeuze had gemaakt. Tijdens een minor in Zuid-Afrika kwam ze erachter dat de Pabo eigenlijk veel beter bij haar paste.

Hoe kwam je bij de keuze voor de studie Communicatie?

“Eigenlijk wilde ik mijn hele basisschool- en middelbareschooltijd al juf worden. Maar dan ben je 16 en moet je kiezen en op die leeftijd maak je niet altijd de beste keuzes. Het vak Nederlands was één van mijn lievelingsvakken. Ik koos daarom voor Communicatie, met de gedachte ‘dan kan ik altijd nog docent Nederlands worden’.”

En wanneer wist je dat je de verkeerde studiekeuze had gemaakt?

“In mijn derde jaar ging ik voor mijn minor naar Zuid-Afrika. Hier hielp ik twee dagen in de week op een kleuterschool. De kinderen spraken Zulu, dus communiceren met woorden was lastig. We communiceerden aan de hand van tekeningen, knutselwerken, dansjes en met de paar Engelse woordjes die zij wel spraken. Hun Engelse woordenschat verbreedde zich snel. Iets waar ik dan weer heel trots op was. Ik kwam thuis na drie maanden en de Pabo liet mij niet los. Ik begon de mogelijkheden voor een vervolgopleiding te onderzoeken. Ik wilde wel eerst mijn opleiding afmaken, maar hierna zo snel mogelijk aan de Pabo beginnen. Zo gezegd, zo gedaan. Wel met de nodige scriptiestress, want afstuderen werd ineens nog veel belangrijker. Afgelopen zomer studeerde ik gelukkig af.”

In september ben je toen begonnen met de Pabo. Hoe bevalt het je?

“Momenteel doe ik de avondopleiding aan de Haagse Hogeschool. Ik loop één dag in de week stage en ga twee avonden in de week naar school. De avondopleiding is in combinatie met werken en studeren soms pittig, maar dit is het meer dan waard. Ik zit hier helemaal op mijn plek. Ik loop nu elke dinsdag stage op een basisschool in Den Haag. Dit is elke keer weer een feest. De gezellige klassen vol met knutselwerkjes, de meest eerlijke vragen en opmerkingen en het oprechte enthousiasme als zij iets voor elkaar krijgen, maken dit werk zo dankbaar. Door mijn stage denk ik vaak terug aan mijn tijd in Zuid-Afrika. Wat een geluk heb ik dat ik deze minor heb kunnen doen en dat ik er hierdoor achter ben gekomen wat ik echt wil. Het is fijn om nu bezig te zijn met een opleiding die mij toekomstperspectieven biedt. Voorlopig vind ik het heerlijk om te werken en leren in Nederland, maar dromen over de toekomst kan altijd.”

Wat is jouw droombaan voor wanneer je de Pabo hebt afgerond?

“Door mijn minor ben ik echt verliefd geworden op Zuid-Afrika, dus mijn allergrootste droom is toch wel werken op een school in Zuid-Afrika!”


Facts & Figures

Hoe staat het eigenlijk met de (aankomende) studenten in Nederland? Welke studie kiezen ze en welke studie is het meest populair? Wij zochten het voor je uit.

Cijfers:

  • Sinds de invoering van het sociaal leenstelsel in 2015 gaan hbo- en wo- studenten minder op kamers
  • De meeste studenten (zowel HBO als WO) kwamen in 2016/2017 uit Zuid-Holland
  • Het totaal aantal ingeschreven HBO studenten (Bachelor, Master & Associate Degree) is nog nooit zo groot geweest als in 2018. Er zijn nu 453.300 Hbo’ers ingeschreven.
  • De instroomgroei in de zorg is het grootst, namelijk +9%
  • 51% van de meisjes volgt hoger onderwijs (HBO)
  • Bijna 41.160 studenten schreven zich in voor een technische opleiding aan de Universiteit
  • In 2017 studeerde er zo’n 80.000 buitenlandse studenten in Nederland
  • Na afstuderen blijft zo’n 25% van de buitenlandse studenten in Nederland wonen
  • In Amsterdam wonen de meeste studenten dan in een andere studentenstad; zo’n 100.000
  • 80% van de studenten in een studentenkamer in Amsterdam betaalt teveel.

Bronnen: statline.cbs.nl, vereniginghogescholen.nl, Cijfers van de Vereniging van Universiteiten (VSNU), Studeren en uit huis gaan nog haalbaar (PDF), nuffic.nl, nos.nl