Als psycholoog bestudeer je het gedrag van mensen en ook economie gaat over gedrag van mensen. Achter economische begrippen als inflatie gaan uiteindelijk beslissingen van miljoenen mensen schuil. Ook bij aandelenhandel of op de huizenmarkt spelen psychologische factoren een belangrijke rol in beslissingen over aan- of verkoop. Het deel van de economische wetenschap dat zich hiermee bezighoudt wordt wel gedragseconomie genoemd, of behavioral economics.

Anna Dijkman: ‘Economie is meer dan alleen cijfertjes’

Denkfout

Kijk maar eens op https://www.ted.com/topics/ behavioral+economics voor een paar leuke TED talks over het onderwerp gedragseconomie. Daniel Kahneman won als psycholoog de Nobelprijswinnaar voor de Economie door zijn onderzoek op dit gebied. Zijn boek ‘Ons feilbare denken’ is een aanrader voor iedereen die meer wil weten over welke denkfouten we maken en hoe we daardoor irrationele beslissingen nemen.

Valkuil

Ook de documentaire ‘Boom Bust Boom’ (http://boombustclick.com/) gaat hier deels over. In deze documentaire wordt naar verschillende financiële crises gekeken. Hierin vind je geen vingerwijzen en zoeken naar zondebokken, maar een open blik hoe dit soort crises keer op keer kunnen ontstaan. Er wordt gekeken welke menselijke gedragspatronen hieraan ten grondslag liggen en waarom het zo moeilijk is om niet elke keer weer in dezelfde valkuilen te trappen.

Anna Dijkman, psycholoog & financieel journalist
Bekijk het interview met Mathijs Bouman