‘Een beter milieu begint bij jezelf’. Met die uitspraak probeerde de overheid al in 1991 aandacht te krijgen voor de invloed die wij zelf hebben op het milieu. Inmiddels zijn het broeikaseffect, de plasticsoep in de oceanen en groene energie niet meer weg te denken uit ons leven. Wil jij oplossingen bedenken voor een beter milieu en een leefbare aarde? Of heb jij goede ideeën over het inrichten van de ruimte om ons heen? Dan is een opleiding binnen deze studierichting iets voor jou!

Vijf dingen die je nog niet wist over het klimaat

  1. 2016 was het warmste jaar op aarde sinds het begin van de metingen in 1880. 2014 en 2015 braken ook al de warmterecords, dus wat betekent dat voor 2017?
  2. In 106 jaar tijd is de neerslag in Nederland toegenomen met maar liefst 27%.
  3. Stijgt de temperatuur van de aarde met 2° Celsius, dan sterft 5% van de plant- en diersoorten uit op de wereld. Dat is gelijk aan 45 van de 900 diersoorten in Artis!
  4. 200 jaar geleden kwam een hittegolf gemiddeld eens in de 1000 dagen voor, nu is dat eens per 200 dagen. Als de aarde 2° Celsius opwarmt, hebben we gemiddeld elke 37 dagen last van extreme hitte.
  5. Om de jaarlijkse CO2-uitstoot van een gemiddeld Nederlands gezin te compenseren, moeten maar liefst 400 bomen geplant worden.

Bron: Voordewereldvanmorgen.nl, Duurzaambedrijfsleven.nl

Theorie vs. praktijk

Zowel op het hbo als op de universiteit vind je verschillende opleidingen die binnen Aarde & Milieu vallen. En nee, je staat echt niet bij iedere opleiding of baan in deze richting met je handen in de aarde te wroeten. Sterker nog, veel afgestudeerden gaan ‘gewoon’ op kantoor aan de slag. Ga jij het liefst ’t veld in of vind je een kantoorplant meer dan voldoende?

Meer praktisch Meer theoretisch
Tuin- en Akkerbouw Milieukunde
Aardwetenschappen Ruimtelijke ontwikkeling
Dier- en Veehouderij Sociale geografie
Biologie- en Medisch Laboratoriumonderzoek Planologie
Bos- en Natuurbeheer Aarde & Economie

Klimaatramp? Welnee

Maak jij je zorgen om de opwarming van de aarde? Klimaatdeskundige en schrijver Paul van Roes onderscheidt in zijn boek De Twijfelbrigade vier typen ‘ontkenners’ van het veranderende klimaat. Wie van mening is dat de aarde helemaal niet opwarmt, valt onder de geheelontkenners. Geloof je wel dat de aarde opwarmt, maar dat we niet weten waarom? Dan ben je een oorzaakontkenner. De effectontkenner, ten derde, denkt dat de gevolgen van de klimaatverandering allemaal “wel mee zullen vallen”. Tot slot is er het type dat weet wat er aan de hand is, hoe het ontstaan is en wat de gevolgen zijn. Maar deze ontkenner doet niets. Herken jij jezelf in één van deze types?