Je hoeft maar een krant open te slaan en het economisch nieuws slaat je om de oren. Bezuinigingen, toegenomen werkloosheid, de koers van de dollar – de wereldeconomie draait altijd door. Geen wonder dat studies binnen het domein Economie & Bedrijf zo populair zijn.

Onderscheid je van de rest

Veel studenten zien een baan in het (internationale) bedrijfsleven of als econoom bij een grote bank wel zitten. Juist omdat studies in dit domein zo populair zijn, is het belangrijk om jezelf te onderscheiden van de rest. Verdiep je dus goed in het grote aanbod van studiemogelijkheden en zorg ervoor dat je interesse ook uit activiteiten buiten je studie blijkt. Een eigen bedrijfje beginnen, in het bestuur gaan van je sportclub, een zomerstage bij organisatie die je interessant vindt – het staat allemaal mooi op je cv.

Filmtips

De kredietcrisis die in 2007 ontstond, een dieptepunt bereikte in 2008 en in 2011 afliep heeft de wereld flink wakker geschud. Als je meer wilt weten over het ontstaan van de crisis is de documentaire Inside Job van regisseur Charles Ferguson een aanrader. Ondanks de ingewikkelde materie wordt in kraakheldere bewoordingen uitgelegd hoe de graaicultuur in de bankensector en het machtsmisbruik leidde tot de grootste economische crisis sinds de jaren dertig van de vorige eeuw. Kijk je liever naar speelfilms? Het op feiten gebaseerde The Wolf of Wall Street laat zien hoe ver beurshandelaren durven te gaan in hun zoektocht naar rijkdom.

The Wolf of Wall Street

‘More is never enough’, dat is het motto van de film The Wolf of Wall Street. De misdaadkomedie uit 2013 is gebaseerd op de memoires van beursmakelaar Jordan Belfort. Nadat het bedrijf waar hij werkt failliet is gegaan, werkt hij bij een dubieus bedrijf dat onwetende mensen met agressieve verkooppraatjes overhaalt te investeren in goedkope aandelen. Belfort besluit samen met een vriend een beleggingsfirma op te zetten. Al snel verdienen ze bergen geld en gaat Belfort daar naar leven. Hij raakt verslaafd aan drank, drugs en seks, en verliest alle realiteitszin. Tot de FBI hem in de smiezen krijgt…

Inside Job

De Oscar-winnende documentaire Inside Job uit 2010 laat in vijf delen zien hoe de economische crisis in 2008 ontstond. Het eerste deel voert je terug naar 2001, waarin de internetzeepbel barstte en overgewaardeerde obligaties werden verkocht aan investeerders. Dan volgt de hausse op de Amerikaanse huizenmarkt en de daadwerkelijke crisis. Wie was hier nu echt verantwoordelijk voor? Hoe kon de top van noodlijdende ondernemingen er met zulke geldsommen vandaar gaan? Het wordt je allemaal duidelijk in deze documentaire.

Is economie wel een wetenschap?

Misschien heb je de discussie wel eens gehoord: de vraag of economie eigenlijk wel een wetenschap te noemen is. Sommige mensen vinden dat economie de benaming ‘wetenschap’ niet verdient, omdat economie grotendeels gestoeld is op menselijk gedrag. En dat laat zich niet gemakkelijk voorspellen. Zo zagen maar weinig economen de financiële crisis aankomen. Sterker nog: economen zijn het in hun analyses en voorspellingen vaak met elkaar oneens. Volgens de bekende Amerikaanse econoom Paul Krugman is het belangrijk dat je als econoom af en toe ook van mening durft te veranderen. „Als jij een econoom bent die dat nog nooit overkomen is, you should take a long hard look in the mirror,” aldus Krugman.

Bron: NRC

Kantoortaal

Grote kans dat je met een studie binnen het domein Economie & Bedrijf later op een kantoor komt te werken. Kenmerkend voor kantoren: de taal die er wordt gesproken, ook wel kantoortaal genoemd. Voor velen een bron van ergernis, maar tegelijkertijd ook erg komisch. De Volkskrant maakte een paar jaar terug een inventarisatie van de meest gehate uitdrukkingen op kantoor. Een kleine selectie:

  • Mag ik dit even tegen je aanhouden? (Betekent: zullen we even van gedachten wisselen?)
  • Daar moeten we even mee stoeien (Betekent: het resultaat is nog niet optimaal)
  • Ik ga hier nog even overheen plassen (Betekent: ik ga hier ook nog mijn zegje over doen)
  • Vrijmibo (Afkorting voor vrijdagmiddagborrel)
  • Zullen we dit voor nu parkeren? (Betekent: zullen we dit even laten voor wat het is?)