Iemand opvangen, bijstaan, ondersteunen, begeleiden of stimuleren, dat is waar het om draait binnen de studierichting Gedrag & Maatschappij. Wie graag ‘met mensen werkt’ of graag maatschappelijk betrokken is, zit helemaal goed in dit vakgebied. Maar vergis je niet: deze studierichting heeft ook opleidingen die veel zakelijker zijn, zoals Human Resource Management. Met die opleiding kun je bijvoorbeeld loopbaancoach of studieadviseur worden. Wie weet help jij over 10 jaar zélf een scholier met zijn of haar studiekeuze!

5 redenen waarom het voor jóu goed is om anderen te helpen

Mensen helpen staat centraal binnen deze studierichting. En weet je wat zo mooi is aan mensen helpen? Je wordt er zelf ook beter van, zo blijkt uit onderzoek:

  1. Uit studies is gebleken dat iets voor anderen doen, bijvoorbeeld doneren aan een goed doel, je hersenen een stofje laat aanmaken dat je een lekker gevoel geeft. Dit wordt ook wel ‘helpers-high’ genoemd en zorgt ervoor dat je nog een keer zoiets wilt doen.
  2. Wie vrijwilligerswerk doet, heeft een hoger zelfvertrouwen en is gezonder dan mensen die zich niet inzetten voor een ander. Dit komt omdat je zelfvertrouwen groeit als je sociale verbondenheid toeneemt.
  3. Iets aardigs doen voor een ander geeft je humeur een oppepper. Het gevolg daarvan is dat je optimistischer en positiever in het leven staat. Het glas is halfvol in plaats van halfleeg, enzovoorts.
  4. Uit onderzoek bleek dat mensen die anderen helpen, sterke en langdurige vriendschappen opbouwen. Dit komt niet alleen door je directe hulp maar ook omdat je een positieve vibe uitstraalt. Jij gaat toch ook graag om met optimistische vrienden?
  5. Ben je gestrest? De United Health Group bewees dat maar liefst 78% van de deelnemers aan het onderzoek een lager stressniveau hadden nadat zij een jaar lang als vrijwilliger hadden gewerkt. Doen dus!

Bron: Huffington Post

Hbo of universiteit?

Binnen de studierichting Gedrag & Maatschappij bestaat een groot verschil tussen de hbo- en universitaire studies. Hbo-opleidingen zoals Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD) en Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) zijn praktijkgericht. Je krijgt bijvoorbeeld les in het voeren van gesprekken met cliënten en loopt vanaf het eerste jaar stage. Je draait dan voor een halfjaar of jaar mee in een crisisopvang, zorginstelling, woonvoorziening of psychiatrische inrichting.

Op de universiteit kun je onder andere terecht voor Psychologie, Sociologie en Antropologie. Tijdens deze opleidingen bestudeer je mensen, gedrag of cultuur. Bij de studies Antropologie, Internationale Ontwikkelingsstudies en Ontwikkelingssociologie is een buitenlandse stage een vast onderdeel van het programma. Als je afgestudeerd bent aan een WO-opleiding pas je de kennis die je hebt opgedaan toe als adviseur, data-analist, onderzoeker of beleidsmedewerker.

Bron: Universiteitstart.nl, Studiekeuze123.nl, Indeed

Uitgelicht: WO-bachelor Personeelswetenschappen

  • Studenten geven de sfeer op hun opleiding een 4,2/5, maar de voorbereiding op hun beroepsloopbaan een magere 2,8/5.
  • 71% van de eerstejaarsstudenten Personeelswetenschappen is vrouw.
  • 93% van de studenten haalt binnen 4 jaar zijn of haar bachelordiploma.
  • Afgestudeerde personeelswetenschappers vinden onder andere een baan als arbeidsanalist, headhunter, personeelsfunctionaris, re-integratiedeskundige, loopbaanadviseur of manager van een uitzendbureau.
  • Als je de opleiding volgt aan University Tilburg, ben je een van de 12.330 studenten op deze universiteit.

Bron: Studiekeuze123.nl, University Tilburg