Zie jij jezelf later met een witte jas door de gangen van een ziekenhuis lopen? Of doe je misschien liever onderzoek naar ziekteverwekkers in een laboratorium? Ben jij eindeloos gefascineerd door het menselijk lichaam? Als mensen beter maken je passie is, dan is een opleiding binnen de studierichting Gezondheid jou op het lijf geschreven.

Genoeg te kiezen

Waarschijnlijk denk je bij een studie in het domein Gezondheid meteen aan Geneeskunde. Maar er zijn nog veel meer opleidingen waar je uit kunt kiezen! Zo kun je door het doen van laboratoriumonderzoek ook op een indirecte manier bijdragen aan iemands genezing. Je kunt de beleidskant op en meedenken over de inrichting van ons zorgstelsel. En dan is er nog een heel scala aan paramedische opleidingen.

Studies die binnen dit domein vallen zijn:

  • Geneeskunde
  • Biomedische Wetenschappen
  • Logopedie
  • Fysiotherapie
  • Gezondheidswetenschappen
  • Verpleegkunde
  • Dierengeneeskunde
  • Tandheelkunde

Voel ik daar nou een knobbeltje?

Als je in de collegebanken de ene na de andere ziekte moet bestuderen, kan het wel eens voorkomen dat je als student in het domein Gezondheid bang wordt dat je zélf ook ziek wordt. Hoe vaak hypochondrie – de angst om ernstig ziek te zijn – voorkomt onder deze studenten is niet precies bekend. Als studenten de lesstof op zichzelf betrekken wordt ook wel gesproken van de ‘kandidatenziekte’. De ene studie zegt dat 80% van de eerstejaars er last van heeft, andere studies laten veel lagere cijfers zien. Over het algemeen geldt: hoe meer kennis je hebt, hoe beter je de kansen van een ziekte kunt inschatten. Geen reden tot ongerustheid dus.

Bron: Medisch Contact

Uitgeloot… En dan?

Je wilt dolgraag Geneeskunde studeren, maar wordt bij de decentrale selectie niet toegelaten. Balen. En nu? Met de pakken neerzitten heeft geen zin. Je kunt het volgend jaar gewoon nog een keer proberen. Tot die tijd is het belangrijk dat je je tijd zo nuttig mogelijk invult. Veel studenten kiezen voor een studie Biomedische Wetenschappen, die gericht is op wetenschappelijk geneeskundig onderzoek. Die tijd is dus nooit weggegooid. Ook kan het interessant zijn om vrijwilligerswerk in de gezondheidszorg te doen. Dat komt je bij een volgende selectieronde alleen maar ten goede.

Waarom ziekenhuisseries zo populair zijn

Grey’s Anatomy, ER, de Co-Assistent. We smullen van ziekenhuisseries. Niks fijner dan naar het wel en wee van een team artsen in een ziekenhuis kijken, die verliefd worden en tussendoor ook nog wat mensenlevens redden. Hoe is die populariteit te verklaren? “Je hebt een vaste kern personages, er zijn altijd relaties en conflicten, je kunt onder de patiënten veel plotseling drama brengen en er is ruimte voor spraakmakende gastrollen,” aldus professor Dan Hassler Forest in het Algemeen Dagblad. Overigens blijkt uit onderzoek van de University of Rhode Island dat langdurig naar ziekenhuisseries kijken niet bevorderlijk is voor de gezondheid: mensen zouden hun leven na verloop van tijd minder positief gaan beoordelen. Het zal de fans een zorg zijn. Die blijven gewoon verdwijnen in de ogen van McDreamy…

Bron: AD