‘Van twee walletjes eten’ heeft vaak een negatieve klank. Maar als het om studeren gaat is het juist een slimme keuze om je in meerdere vakgebieden te verdiepen. Binnen de studierichting Interdisciplinair vind je daarom opleidingen die, zoals de naam al zegt, meerdere disciplines combineren. Je kunt onder andere in Amsterdam, Utrecht en Nijmegen interdisciplinair studeren. Op de ene universiteit stel je zelf je lesprogramma samen, op de andere ligt het al vast. Er wordt bij deze opleidingen veel van je gevraagd, maar je hebt na je afstuderen eindeloos veel mogelijkheden. Durf jij het aan?

University College: go campus!

In 1997 werd het eerste University College van Nederland opgericht in Utrecht. Bij een University College bevinden de universiteitsgebouwen zich naar Amerikaans voorbeeld op een campus waar de studenten ook wonen. Een University College heeft een internationaal karakter: er wordt alleen maar lesgegeven in het Engels en de studenten zijn afkomstig uit meer dan 60 verschillende landen, waaronder Nederland.

De opleidingen aan een University College worden ook wel ‘honors colleges’ genoemd en zijn net als in Amerika minder strikt gekoppeld aan een specifiek vak, beroep of techniek. Zo krijg je tijdens de driejarige bachelor Liberal Arts and Sciences een studieprogramma uit de sociale wetenschappen, geesteswetenschappen en exacte wetenschappen. Omdat een opleiding aan een University College veel vraagt van de studenten, moet je een toelatingsprocedure doorlopen. Deze bestaat onder andere uit een motivatie, referenties, een test van je Engelse vaardigheden en een interview. Ongeveer een derde van de studenten die zich hebben aangemeld, wordt aangenomen.

Q: “Wat zijn de voordelen van het wonen op een campus?”

A: “Je hebt een eigen kamer vlakbij de universiteit, dus je kunt bij wijze van spreken kruipend naar college. Voor de lunch en het avondeten ga je naar de eetzaal, die je doet denken aan zo’n Amerikaanse kantine met dienbladen. En op de campus kun je meedoen met schilderlessen, hardlooptraining, de debatclub, een toneelstuk… Er is dus altijd wat te doen. Oh, ik vergeet de bar!”

Bron: Amsterdam University College, Utrecht University College

Studeren is combineren

Door kennis uit verschillende vakgebieden bij elkaar op te tellen, kom je met een interdisciplinaire studie tot nieuwe inzichten. Welke disciplines vind je terug in welke studie?

  • Future planet studies: natuurwetenschappen, maatschappijwetenschappen en gedragswetenschappen
  • Algemene sociale wetenschappen: politicologie, psychologie, sociologie, sociale geografie en culturele antropologie
  • Bèta-gamma: exacte wetenschappen, levenswetenschappen, sociale wetenschappen, economie en filosofie
  • Kunstmatige Intelligentie: cognitieve psychologie, logica, taalkunde, filosofie en wiskunde
  • Psychobiologie: neurobiologie, psychologie, geneeskunde, maatschappijwetenschappen en gedragswetenschappen

Bron: Universiteit van Amsterdam

Uitgelicht: WO-bachelor Advanced Technology

+ Maar liefst 83% van de eerstejaarsstudenten is man. Gunstig als je op zoek bent naar een nieuw vriendje!

+ Advanced Technology is een pittige opleiding. Slechts 61% van de studenten behaalt een bachelordiploma binnen 4 jaar.

+ Studenten zijn goed te spreken over de sfeer op de opleiding, deze scoort een 4,4/5.

+ Na het afronden van deze opleiding ga je een mooie toekomst tegemoet. Je kansen op de arbeidsmarkt zijn aangemerkt als ‘zeer hoog’.

+ Het aantal contacturen op deze opleiding is meer dan 30 per week. Er is dus sprake van een intensief lesprogramma. 

Bron: Studiekeuze123.nl