Cultuur is een ruim begrip. De studiekeuzes die binnen het domein Kunst & Cultuur zijn dan ook breed. Religies met elkaar vergelijken, een museumcollectie samenstellen of zélf op een podium staan: het kan allemaal.

Keuzes, keuzes, keuzes

Wil je een cultureel-kunstzinnige opleiding doen, dan moet je je eerst afvragen welke richting je op wilt. Mensen die graag  kunst willen maken – of het nu dans, toneel of schilderkunst is – kunnen naar de kunstacademie. Docent worden behoort ook tot de mogelijkheden. Denk je graag aan hoe de cultuursector beter kan worden ingericht? Dan kun je de beleidskant op. En wat dacht je van games ontwerpen?

Studies die binnen dit domein vallen zijn:

  • Religiestudies
  • Geschiedenis
  • Theaterwetenschappen
  • Creative media and game technologies
  • Toneelschool
  • Docentopleiding beeldende kunst en vormgeving

Laat je niet bang maken

‘Rijk zal je er niet mee worden’ is een veelgehoorde opmerking bij studies in het domein van de kunst en cultuur. De baanzekerheid ligt hier inderdaad een stuk lager dan bij bijvoorbeeld een technische opleiding. En als je een baan vindt moet je het vaak doen met een bescheiden salaris. In de top 5 van slechts verdienende masters, bevinden zich er drie in het domein van kunst en cultuur: Amerika-, Azië-, Afrikastudies, Kunst- en Cultuurwetenschappen en Culturele Antropologie.

Toch is dit geen reden om geen culturele opleiding te volgen. Het is een open deur van jewelste, maar het belangrijkste is dat je een studie doet die bij je past. Door tijdens je studie veel praktijkervaring op te doen in de vorm van stages of relevante bijbanen vergroot je de kans op het vinden van een baan na je afstuderen aanzienlijk. En bedenk je dat rijkdom niet alleen in geld uit te drukken is. Cultureel onderlegd zijn is óók een vorm van rijkdom.

Bron: Keuzegids Masters

Studentenverenigingen? Dat is cultureel erfgoed

Bij cultureel erfgoed denk je waarschijnlijk vooral aan tastbare zaken, zoals gebouwen, schilderijen en sculpturen. Maar wist je dat ook niet-tastbare zaken tot ons culturele erfgoed worden gerekend? Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland houdt een inventaris bij van sociale gewoonten, tradities en gebruiken die we in Nederland belangrijk vinden en door willen geven aan volgende generaties. Schaatsen op natuurijs, Sinterklaas, de woonwagencultuur – je kunt het zo gek niet bedenken of het is cultureel erfgoed. Het mooie is dat óók de Nederlandse studentenverenigingencultuur tot de inventaris behoort. Bedenk dat maar de volgende keer als je tot de kleine uurtjes in de kroeg staat.

Bron: immaterieelerfgoed.nl

Niets is wat het lijkt

Trompe L’Oeil betekent ‘bedrieg het oog’ en staat bekend als een schildertechniek die bedrieglijk echt aandoet. Het werd al toegepast door de Romeinen, die op muren doorkijkjes naar tuinen schilderden om diepte te suggereren. Bekend zijn ook plafondschilderingen die doen lijken alsof de hemel boven je openbreekt. De bekendste daarvan is waarschijnlijk het fresco op het gewelf van de Sixtijnse kapel in Rome, geschilderd door Michelangelo. Maar ook tegenwoordig kom je de schildertechniek nog op veel plekken tegen, bijvoorbeeld bij hedendaagse straatkunstenaars.