Bij de studierichting Onderwijs denk je al gauw aan ‘juffen en meesters’. Maar wist je dat je met een opleiding in dit vakgebied ook trainer, coach, docent maatschappijleer of ontwikkelaar van lesmateriaal kunt worden? Naast onderwijs vallen ook de opleidingen die te maken hebben met opvoeding onder deze studierichting. Als pedagoog, bijvoorbeeld, bestudeer je de ontwikkeling van kinderen.

Tijdens de hbo-opleiding Pedagogiek ga je aan de slag met actuele onderwerpen zoals pestprotocollen en een multiculturele samenleving. Ook loop je al vanaf je eerste of tweede jaar stage. Bij de universitaire opleiding Pedagogiek leer je kritisch te kijken naar opvoedingsvraagstukken en onderzoek te doen naar verbetering daarvan.

Les krijgen of lesgeven?

Bijna iedere universitaire studie heeft een zogenaamde minorruimte, die je kunt opvullen met vakken naar keuze. Vind je het leuk om les te geven over jouw vakgebied of wil je docent worden? Dan kun je die ruimte gebruiken voor een educatieve minor. Tijdens deze periode van een halfjaar krijg je één dag per week zelf les en de overige dagen loop je stage op een middelbare school in de regio. Met de educatieve minor behaal je een beperkte tweedegraads lesbevoegdheid en mag je lesgeven aan de onderbouw van vmbo-t, havo en vwo. Handig! Zo kun je tijdens je master een bijbaan nemen als bevoegd docent scheikunde, economie, geschiedenis of biologie, bijvoorbeeld.

Bron: Rijksoverheid, Vrije Universiteit Amsterdam

#stopjofrost

Hoe voed je je kind goed op? Daar lopen de meningen behoorlijk over uiteen. Net als over de opvoedmethodes van ‘supernanny’ Jo Frost, die voor haar programma Jo Frost: Nanny on Tour langsgaat bij gezinnen met jonge kinderen. De opvoeding verloopt niet vlekkeloos en Jo grijpt in door rust, regelmaat en eh… regels in te voeren. Hoewel ze haar ‘time-outtechniek’ eerst alleen in Engeland en Amerika toepaste, dook ze vanaf maart 2015 ook bij Nederlandse gezinnen op. Tot grote irritatie van een groep Nederlandse ouders, journalisten, pedagogen en opvoeddeskundigen. Met de hashtag #stopjofrost vragen zij aandacht voor de gevolgen van haar opvoedmethodes. Ze vinden het vooral kwalijk dat de oorzaak en de oplossing van het probleem bij het kind wordt gelegd, zonder dat er echt naar hem of haar geluisterd wordt. Wat vind jij, thumbs up voor Jo Frost of voor deze actiegroep?

Bron: Het Parool, stopjofrost.nl

Uitgelicht: Lerarenopleiding 2e graad Wiskunde

  • Bij deze opleiding moet je het eerste jaar al je studiepunten halen (60 ECTS). Het is daarom niet zo verbazingwekkend dat slechts 61% van de eerstejaarsstudenten doorstroomt naar het tweede jaar.
  • Slechts 29% van de studenten die hun bachelor hebben gehaald, studeert door. Dat komt wellicht omdat maar liefst 92% van de afgestudeerden binnen 1,5 jaar werk vindt.
  • De baan die zij vinden is ook nog eens op niveau. 96% van de afgestudeerden heeft binnen 1,5 jaar een baan op hbo-bachelor niveau.
  • Het startsalaris voor een tweedegraads docent wiskunde is gemiddeld € 2.902 bij een fulltimebaan.
  • De uitwijkmogelijkheden zijn erg laag. Als je bent afgestudeerd aan deze bachelor kun je niet eenvoudig uitwijken naar een andere sector; daarvoor ben je te specifiek opgeleid.

Bron: Studiekeuze123.nl