Misschien wil je er nu nog niet aan denken, maar er komt een dag dat je je eerste huis koopt, gaat trouwen of een kind krijgt. Bij al die mijlpalen kun je niet om het Nederlands rechtssysteem heen. Dat kan trouwens ook niet als je te maken krijgt met een bedrijfsovername, gedwongen ontslag, justitie of fraude. Net als het recht, speelt ook bestuur een grote rol in de maatschappij. Is politiek een ver-van-je-bed-show? Vergis je niet, want ook in het bedrijf waar jij gaat werken is sprake van een bestuur of organisatie. Wie weet wat deze studierichting jou te bieden heeft!

5 x BN’ers die meester in de rechten zijn

  • Mw. Mr. Fatima Moreira de Melo. Wat een multitalent, hè? Naast professioneel hockeyster en fanatiek pokerspeelster, mag Fatima Moreira de Melo zich officieel meester in de rechten noemen.
  • Mr. Armin van Buuren. Een van ’s lands grootste dj’s was bijna arts geworden. Maar hij werd uitgeloot voor geneeskunde en besloot rechten studeren, want dat was goed te combineren met zijn werkzaamheden als beginnende dj. De rest is geschiedenis…
  • Mr. Jan Peter Balkenende. Onze voormalig minister-president heeft maar liefst vier kabinetten geleid nadat hij zowel geschiedenis als Nederlands Recht studeerde aan Vrije Universiteit Amsterdam.
  • Mw. Mr. Caroline de Bruijn. In Goede Tijden, Slechte Tijden speelt Caroline de rol van journaliste Janine Elschot, maar in het echte leven is zij al sinds 1986 meester in de rechten.
  • Mr. Humberto Tan. De populaire presentator van RTL Late Night heeft naast een eigen kledinglijn ook een diploma Rechten. Je weet maar nooit wanneer dat van pas komt, toch?

Bron: Van Dinter Advocaten

Dit kan ook: Vastgoed & Makelaardij

Kijk jij door een bouwval heen, werk je graag met mensen en heb je interesse in cijfers? Denk dan eens aan een opleiding in de richting van Vastgoed & Makelaardij. Arno Fransen (30), makelaar bij Smit & Heinen in Amsterdam: “Wat ik het leukste vind aan mijn vak? De afwisseling tussen mijn werk op kantoor en het op pad zijn. Ik mag mensen helpen met een van de belangrijkste keuzes in hun leven, dat is tof. En ik ontmoet heel veel mensen, waardoor je vanzelf een groot netwerk opbouwt.”

Terror, een film waarbij jij voor rechter speelt

Stel, een vliegtuig met 164 passagiers aan boord wordt gekaapt. Maar dat niet alleen; het toestel vliegt in de richting van een voetbalstadion waar op dat moment 70.000 mensen zitten. Er is maar één iemand die kan voorkomen dat het vliegtuig crasht in het stadion, en dat is gevechtspiloot Lars Koch. Hij schiet op 15 kilometer afstand het passagiersvliegtuig uit de lucht. Hij berooft 164 mensen van het leven, maar heeft er misschien wel tienduizenden gered. Moet hij veroordeeld worden of niet?

Dit is waar het om draait in de film Terror, die vorig jaar oktober op de Duitse televisie werd uitgezonden. Kijkers konden stemmen over de afloop van de film. Van hen vond 86,9% dat de piloot juist had gehandeld en vrijgesproken moest worden. Maar dat druist in tegen de Duitse grondwet. Daarin staat dat het ene leven niet meer waard is dan het andere, en je dus niet op die manier levens kunt ‘ruilen’. Deze scène mag dan verzonnen zijn, hij is niet ondenkbaar. Wat zou jij besluiten?

Tip: De toneelversie van Terror is van 21 september t/m 22 december 2017 in diverse theaters in Nederland te zien. Bij het verlaten van de zaal moet je hebben besloten: schuldig of onschuldig?

Bron: NOS, Nationale Theaterkassa