Vergrijzing. Files. Energiebesparing. Voedselrampen. Kijk je per ongeluk bij de studierichting Gedrag & Maatschappij? Nee hoor, dit zijn vraagstukken waar je je ook mee bezig kunt houden als je voor de studierichting Techniek kiest. Voor een heleboel problemen in de maatschappij bestaat een technische oplossing. Wil jij een product, systeem of bouwwerk ontwikkelen? Zie jij vakken als constructieleer, elektrotechniek en materiaalkunde als een uitdaging? Dan is dit de studierichting voor jou. Wees gewaarschuwd: technische studies zijn behoorlijk pittig. Maar daar staat tegenover dat de toekomst er zonnig uitziet voor afgestudeerde technici.

Onderonsje tussen robots Bob en Alice

Je hoort wel eens dat tweelingen als ze klein zijn een eigen taal ontwikkelen waar niemand iets van begrijpt. Inmiddels is gebleken dat ook robots met elkaar communiceren op een manier waar wij geen touw aan vast kunnen knopen. In een experiment van Facebook Artificial Intelligence Research (FAIR) werden twee robots getraind om met elkaar te onderhandelen. Bob en Alice kregen beiden een hoed, twee boeken en drie ballen te zien, en moesten die naar ieders tevredenheid verdelen. Helaas vonden Bob en Alice een codetaal uit die voor de onderzoekers niet te volgen was. Omdat de robots recht op hun doel afgingen, lieten ze onnodige woorden en zinnen weg uit het gesprek. Dat zag er ongeveer zo uit:

B: you i i i i i everything else

A: balls have 0 to me to me to me to me to me to me to me to me to me to

Bronnen: Wetenschap in Beeld, Facebook Open Source

Technologie of techniek?

De woorden technologie en techniek worden vaak door elkaar gebruikt. Zit er een verschil tussen deze begrippen en zo ja, wat is dan het verschil?

Techniek

Op de basis- en middelbare school wordt techniek geassocieerd met het leren over constructies, materialen, verbindingen en gereedschap. In bredere zin staat techniek voor alle praktische oplossingen die wij bedenken voor problemen en behoeftes, zoals een tafel, smartphone en roltrap. Maar ook kaas hoort bij techniek, want dat is evengoed gemaakt door mensen.

Technologie

In het dagelijks leven bedoelen we met ‘technologie’ vaak het totaalplaatje van moderne technieken en technologische processen, zoals de ruimtevaarttechnologie. Maar de oorspronkelijke betekenis van technologie is ‘de wetenschap van techniek’. We gebruiken kennis uit verschillende wetenschappen om nieuwe, innovatieve dingen te bedenken. Weten we nog te weinig? Dan doen we onderzoek en is er sprake van kennisontwikkeling.

Uitgelicht: HBO-bachelor Werktuigbouwkunde

+ Om door te stromen naar het tweede jaar van deze opleiding, moet je 52 van de 60 ECTS behalen. Ongeveer een derde van de studenten redt dat niet.

+ Maar liefst 94% van de afgestudeerde werktuigbouwkundigen is tevreden over zijn studiekeuze. Misschien komt dat omdat ruim 70% al binnen een maand een baan vindt op niveau.

+ Op elke 100 eerstejaars van deze opleiding zijn er slechts 3 vrouwen. Dat betekent een flinke dosis testosteron in de collegezaal!

+  Je hebt keuze uit drie afstudeerrichtingen: Constructietechniek, Energietechniek en Productietechniek.

+ Na het afronden van deze opleiding kun je onder andere gaan werken als ontwerper in de scheepsbouw, PLC-programmeur, mud engineer, lasinspecteur of betontechnoloog.

Bronnen: Studiekeuze123, Avans Hogeschool Breda