Ten eerste: gefeliciteerd! Je begint aan het laatste jaar van je middelbare school en dat is een prestatie waar je trots op mag zijn. Ten tweede: als je dit stuk leest om advies van mij te krijgen over welke studie je moet gaan kiezen, dan moet ik je nu al teleurstellen. Er wordt vaak gezegd dat je studiekeuze de belangrijkste keuze van je leven is. Maar heel eerlijk: niets is minder waar.

Groots en meeslepend

Toen ik jullie leeftijd had, zat ik in de zesde klas van het Gymnasium in Den Haag. Ik barstte van de romantische ideeën over het leven. Wat ik precies zou gaan doen? Geen idee, maar één ding was zeker: het moest groots en meeslepend worden. Van mijn elfde tot mijn vijftiende uitte zich dat nog in wilde fantasieën: ik zou de stylist van George Michael worden. Het liep allemaal een tikkeltje anders, maar groots en meeslepend zijn mijn baan en leven zeker wél.

Arts, kunstenaar of rechter?

Mijn ouders gaven me een heel waardevol advies: ga iets doen waar je van houdt. Het maakte ze werkelijk niets uit of ik arts, kunstenaar of rechter zou worden. Of ik zou gaan trouwen en kinderen krijgen, of juist niet: als ik maar iets deed waar ik met mijn hele hart achter stond. Ik leef nog steeds naar dit waardevolle advies: want alleen als je ergens écht van houdt, ben je bereid de spreekwoordelijke extra mijl te gaan, en alleen dan heb je echt kans op succes en vooral het plezier dat je uit je werk kunt halen.

Doe het gewoon!

Kortom: het maakt in mijn optiek niet uit wat je gaat studeren, als je maar gaat studeren! Doe het gewoon, je zal er de rest van je leven lol en vooral profijt van hebben. Als je er geld voor moet lenen, leen het. Laat je alsjeblieft niet afschrikken door een schuld, dat los je later wel op. Je hebt maar één keer in je leven de kans om zo langdurig en diepgravend in jezelf te investeren. Voor je het weet heb je een vaste baan, een partner met kinderen of een hypotheek en kun je niet meer gaan studeren. Grijp die kans nu met beide handen aan en laat je zeker niet tegenhouden door geld.

Maak je minder zorgen

En als ik zo vrij mag zijn jullie nog een advies te geven: maak je wat minder zorgen over je toekomst en geniet. Er is een beperkte tijd in je leven dat je eindeloos liters bier kunt afromen met frikandellen speciaal tijdens nachtelijke avonturen met je vrienden, en toch nog de volgende dag gewoon weer keihard kunt knallen. Dat blijft niet eeuwig zo, kan ik uit eigen ervaring vertellen, dus: je bent jong, geniet er verdomme van!

PS. Wil je meer tips? Op mijn online platform staan vijf tips die ik zelf als achttienjarige had willen krijgen: evajinek.kro-ncrv.nl/artikelen/eva-vijf-tips-die-ik-als-18-jarige-had-willen-hebben