©Dana van Leeuwen

“Mijn advies voor studenten: koop een goede hapjespan”

“Eigenlijk lust ik alles, behalve After Eight. Chocolade met mint, dat vind ik echt best wel goor”, zegt Jet van Nieuwkerk (28). Dat eten haar passie is, is duidelijk. Niet voor niets schreef ze het boek ‘Uit huis met Jet’. “Het is geschreven voor studenten, maar ook zeer geschikt voor als je al jaren uit huis bent en nog niet zo’n hele goede kok bent. Het is een boek waar simpele, makkelijke, snelle en gezonde gerechten in staan.”

 Hoe was jouw studententijd?

“Na het vmbo heb ik de Hotelschool in Amsterdam gedaan. Ik vond theorie, lezen en leren het stomste wat er was. De praktijklessen vond ik wel leuk, daar haalde ik ook hoge cijfers voor. Die schooltijd heb ik dan ook een beetje door geploeterd. Ik wilde liever werken. Wel ben ik meteen op kamers gegaan in Amsterdam en dat was te gek. Veel etentjes en feestjes thuis, hele goedkope wijn drinken, jongens. Ik wilde vroeger altijd graag alleen wonen want dat leek me chill, achteraf vind ik het wel eens jammer dat ik nooit met zes meiden in een huis heb gewoond. Ook vond ik het superchill dat ik alles zelf kon beslissen. Naar de supermarkt gaan en alles zelf bepalen, heerlijk! Mijn moeder is superlief maar altijd al heel milieubewust geweest. Inmiddels doe ik het zelf ook, maar wij hadden vroeger altijd al biologisch afbreekbaar toiletpapier. Dat is niet echt lekker zacht papier. Dus toen ik uit huis ging kocht ik meteen zo’n vet pak Page papier.”

In jouw documentaire ‘Niet gezond meer’, ben je open over problemen met eten in het verleden. Speelde dit tijdens je studententijd?

“Zeker. Ik heb best wel tijden gehad dat ik vet uitging en veel dronk, maar zeker ook tijden dat ik dat niet deed. Ik wilde zijn zoals alle studenten en in de lampen hangen en Spaghetti Bolognaise eten, maar ik was obsessief voor mijn lichaam aan het zorgen. Dat is heel zonde van mijn tijd geweest en dat vind ik verschrikkelijk. Het fijne ervan is dat ik er nu helemaal van af ben, me heel goed voel en er zelfs een documentaire over kon maken.”

Wat moet iedere student in huis hebben?

“Mijn advies is: koop een goede hapjespan. Daar maak ik alles in; vlees, vis, spaghetti en curry’s. Ik vraag je echt om daar 100,- euro aan uit te geven. Of vraag hem aan je ouders, oma of wie dan ook. Ten eerste is een goede pan écht voor het leven en ten tweede kan er in een goede pan best wel weinig mislukken. Daarnaast is een staafmixer echt de shit: soepen, sauzen en pesto’s, alles kan je ermee maken. Maar die pan is essentieel.”

Wat is het ultieme studentengerecht? Dus snel, makkelijk en goedkoop?

“Macaroni ham en kaas, supersnel en makkelijk. Maar tegenwoordig eet niet iedereen vlees meer. Anders pasta met rode saus. Maar maak die rode saus dan zelf, dat is echt eenvoudig en honderd keer lekkerder dan een potje. Ook daarvoor vind je een recept in mijn boek. Minestrone soep; ook heel studentikoos. Met lekker veel groente en macaroni erin. Maak dan extra veel, want de volgende dag is ‘ie nog lekkerder.”

Studenten staan niet bekend om de meest gezonde leefstijl, hoe bewaren ze de balans volgens jou?

“Volgens mij moet iedere student hardloopschonen kopen en de deur uit gaan en gaan hardlopen. Bewegen is heel belangrijk. En maakt het koken voor jezelf zo aantrekkelijk mogelijk. Nodig vrienden uit, vraag elkaars lievelingsrecepten, print ze en plak ze op de ijskast. Maak een moment van het koken en eten, dat vind ik heel erg gezond. En dat je in de lampen hangt en superveel drinkt, dat hoort erbij. Ik ben de laatste die daar iets van zegt. Maar ik ben wel iemand die tegen je zegt dat je de volgende dag extra goed voor jezelf moet zorgen. Maak een gigantische smoothie met allemaal groente erin; echt, je lichaam heeft het nodig.”

Wil jij een gesigneerd exemplaar van ‘Uit huis met Jet’ winnen? Klik hier of post je favoriete studentenrecept op Instagram en tag & volg ons @rhijnvismedia.