Het aanbod aan opleidingen is groot, heel groot. Hoe kies je de studie die bij jou past? En wanneer weet je of je de juiste studie kiest? Oudstudenten vertellen over hun studiekeuze.

Walter, brandmanager
“Ik heb Economie en bedrijfseconomie gestudeerd aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. De bachelor Economie en bedrijfseconomie van De VU stond als ‘goed’ bekend én ik wist ook dat die bachelor een goede basis was voor de Master Marketing, en dat was wat ik uiteindelijk wilde doen. Dus ja, ik was vrij zeker van mijn keuze vanaf het begin. Dat kwam denk ik ook omdat economie een van de enige vakken op de middelbare school was waar ik echt goed in was en die ik – misschien mede daarom – echt leuk vond. Daarnaast ben ik altijd geïnteresseerd geweest in marketing en reclame omdat mijn opa vroeger een reclamebureau had. Ik heb mijn opa nooit gekend, maar mijn moeder en oma vertelden altijd mooie verhalen over de campagnes die hij heeft bedacht. Ik heb die verhalen altijd onthouden en die zaten denk ik wel in mijn achterhoofd op het moment dat ik me inschreef bij de VU.”

Theo, reisleider
“Ik heb Chinese taal en cultuur gestudeerd aan de Universiteit in Leiden. Ik wilde graag een taal leren want daar heb ik aanleg voor, maar het moest wel een uitdaging zijn. Dus werd het Chinees. En vooruit, ik heb ook Chinees bloed dus dat speelde denk ik ook wel mee. Ik was al bekend met de cultuur en wilde ook de taal erbij leren. Daarnaast werd China in die tijd heel interessant als opkomende markt, dus de perspectieven op een baan waren ook goed. Het eerste jaar van mijn studie vond ik best lastig, ik moest heel erg wennen aan de hoeveelheid die je ineens op je bordje kreeg. Daarbij had ik een vervelende docent Chinese Geschiedenis, een man met een hele Amerikaanse manier van onderwijzen. Veel essays schrijven dus. Gelukkig gingen de andere drie jaren heel soepel. Mijn kennis over de geschiedenis van China komt me nog zeker goed van pas, want ik doe regelmatig reisklussen naar China.”

Els, adviseur energietransitie
“Een studie kiezen vond ik zó ontzettend lastig. Ik heb getwijfeld over geneeskunde, bouwkunde en de kunstacademie. En ik heb ook nog over het conservatorium nagedacht trouwens. Maar voor geneeskunde werd ik uitgeloot en mijn vader, die ook bouwkunde heeft gedaan, raadde me die studie af. Uiteindelijk heb ik gekozen voor een Bachelor Aardwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Dat kwam omdat een vriendin die studie deed en mij had meegenomen naar een college, een stenenpracticum, en toen was ik om: ik vond het geweldig! Daarna heb ik nog een Master Sustainbale Business en Innovation gedaan aan de Universiteit Utrecht, want ik had tijdens aardwetenschappen een keuzevak ‘sustainability’ gevolgd en dat was exact het stukje maatschappelijke betrokkenheid wat ik een beetje miste. En ik vond dat heel interessant! Ik ben heel blij met mijn keuze, maar soms vraag ik me wel af hoe mijn leven eruit had gezien als ik toch naar de kunstacademie was gegaan.”