Sommige studenten zitten direct op de juiste plaats, anderen komen er tijdens een opleiding achter dat het toch niet is wat ze ervan verwacht hadden. Twee hbo-studenten vertellen over hun ervaringen:

Kies een Studie die bij je past

Jon Falkena (20) nam bij het kiezen van een studie een kijkje op verschillende hogescholen, tot zijn oog viel op de ALO (Academie Lichamelijke Opvoeding) in Groningen. “Ik vond sporten altijd al leuk, dus het leek me een interessante studie. Het was wel een beetje een gok”, legt Jon uit. Al gauw bleek dat hij de juiste keuze gemaakt had. “Toen ik mocht lesgeven in de klas, wist ik dat dit mijn opleiding was”, vertelt hij. Baangarantie speelde daarbij niet echt een rol. Of hij wil doorstuderen weet hij nog niet zeker. “Misschien bewegingswetenschappen. Iets wat bij de ALO aansluit.” Jon geeft als advies om vooral te kijken of een studie bij je persoonlijkheid past.

Bezoek altijd de open dagen

Saul Limonard (23) begon na de middelbare school met de opleiding International Business en Languages in Zwolle maar maakte deze niet af. “Ik had te hoge verwachtingen en had me niet goed ingelezen. En het werkveld bleek niet wat ik ervan verwacht had”, geeft hij aan. Hij startte daarna met de studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) en dit bleek beter bij hem te passen. “Na twee maanden voelde ik me al op mijn plaats. Ik kon mijn focus veel beter vinden.” Saul maakte de SPH af en is nu bezig met de studie Orthopedagogiek. Hij raadt toekomstige studenten vooral aan zich goed voor te laten lichten: “Zelfs als je het vrij zeker weet, ga alsnog naar open dagen. Voorlichting is heel belangrijk. Schrijf je ook in voor een meeloopdag.”