Studentenverenigingen waren de afgelopen jaren vaak negatief in het nieuws. Rampzalige ongelukken, beruchte lijsten en uit de hand gelopen ontgroeningen – we kennen de verhalen allemaal. Waarom zou je dan toch lid willen worden van een studentenvereniging? Wat is eigenlijk het verschil met een studievereniging? En als we toch aan het vragen zijn: wat betekent ‘zooien’?

Top 3 van ’s lands grootste studentenverenigingen

  1. S.C./A.V.S.V. In hartje Amsterdam vind je de grootste studentenvereniging van Nederland: het Amsterdamsch Studenten Corps/Amsterdamsche Vrouwelijke Studenten Vereniging. Deze vereniging wordt ook wel ‘het Corps’ genoemd en heeft meer dan 2.700 actieve leden.
  2. Albertus Magnus. Groningen wordt de leukste studentenstad van Nederland genoemd, dus het is niet zo gek dat daar de op één na grootste studentenvereniging is gehuisvest. Albertus Magnus heeft maar liefst 2.400 actieve leden.
  3. S.C. Vindicat atque Polit. Ook nummer 3 op het lijstje bevindt zich in Groningen! De sociëteit van studentenvereniging Vindicat ligt aan de Grote Markt en er zijn hier ongeveer 2.000 studenten lid.

Studievereniging vs. studentenvereniging

Het studentenleven kan heel verwarrend zijn. De een zegt dat je lid moet worden van een studievereniging, de ander pleit voor een studentenvereniging. Ten eerste: laat je door anderen nergens toe verplichten! Ten tweede: check de verschillen tussen een studie- en studentenvereniging.

Studievereniging

Een studievereniging is, zoals de naam al aangeeft, gekoppeld aan de studie die je volgt. Soms is de vereniging overkoepelend voor meerdere studies, dan heet het een faculteitsvereniging. Een studievereniging is meestal gehuisvest op het terrein van je onderwijsinstelling. Je kunt er soms studieboeken met korting bestellen, en de activiteiten die worden georganiseerd zijn vaak gerelateerd aan je studierichting. Het lidmaatschap is meestal gratis of een klein bedrag per jaar.

Studentenvereniging

In tegenstelling tot een studievereniging, heeft een studentenvereniging leden met verschillende studies en achtergronden. Sommige studentenverenigingen zijn gericht op sport, zoals roei- en tennisverenigingen. Bij andere verenigingen ga je een of meerdere keren per week naar een borrel in de sociëteit (zie kader) en heb je daarnaast allerlei activiteiten met je jaar- of dispuutsgenoten. Iedereen die een voltijds hbo- of wo-opleiding volgt kan lid worden, maar er gaat soms een pittige ontgroening aan vooraf. De contributie kan variëren van € 60 tot € 150 per jaar.

Lid worden van een studentenvereniging? Ja!

  • Je kunt vaak goedkoop meedoen aan skivakanties, zeiltripjes, roeiwedstrijden, toneeluitvoeringen, liftwedstrijden en hockeytoernooien. Lachen!
  • Grote kans dat je een kamer vindt in een verenigings- of dispuutshuis, of dat je iemand leert kennen die via-via een kamer voor je weet.
  • Een jaartje in het bestuur of een commissie van je studentenvereniging is niet alleen hartstikke leerzaam, maar staat ook goed op je cv.
  • Bij een studentenvereniging maak je veel mee. Punt. Met wie deel je die ervaringen? Dat zijn de vrienden met wie je de rest van je (studenten)leven blijft omgaan.
  • Maak van je studietijd een studententijd. Leer de stad kennen waar je studeert, maak nieuwe vrienden, bouw een netwerk op voor later en je zult zien: je krijgt er geen spijt van.

Bron: Den Haag Studentenstad


Verklarende woordenlijst

Sociëteit of soos = het pand waar de studentenvereniging borrelt
Afpilsen = na een lange nacht nog een biertje drinken
Feut of sjaars = eerstejaars bij een studentenvereniging
Mores = regels op een studentenvereniging
Knor = iemand die geen lid is van een vereniging of geen lid is van het corps
Inauguratie = plechtigheid waarmee de ontgroening eindigt
Zooien of brassen = studenten die met elkaar op de vuist gaan