5 budgettips om net zo lekker te eten als thuis

Als iets niet meer zo vanzelfsprekend is als voorheen, weet je pas wat je mist. En mark our words: dat geldt zéker voor dat bordje eten dat je vader of moeder je iedere avond voorschotel(d)en. Een gebakken ei en een maaltijdsalade gaan snel vervelen, dus wapen je met deze tips!

Emily van Rheenen

‘Het allerbelangrijkste als je als student gaat koken: het moet niet te veel tijd kosten en vooral niet te veel geld. Want laten we eerlijk zijn: dat heb je niet.’ Emily van Rheenen spreekt uit ervaring, want ze ondervond het tijdens haar studententijd allemaal zelf. Toen ze zelf nog student was schreef ze het boek De studentenchef, een handboek voor de student die een eigen maaltje op tafel moet toveren, maar eigenlijk geen idee heeft hoe je dat op een zo efficiënt en gezond mogelijke manier doet. We vroegen Van Rheenen naar haar vijf belangrijkste adviezen.

1 Doe verstandig boodschappen

‘Doe één keer per week boodschappen met een boodschappenlijst. Doe je dat niet, en breng je meerdere keren per week een bezoek aan de supermarkt, geef je aan de eindstreep gegarandeerd meer geld uit. Wees zorgvuldig tijdens het boodschappen doen en zorg goed voor jezelf: koop goed in voor ontbijt, lunch, avondeten, tussendoortjes én voor een eventuele borrel. Een f lesje wijn in de winkel kost je veel minder dan een paar drankjes aan de bar. Tot slot: doe geen boodschappen als je honger hebt! Ik hoef denk ik niet te vertellen waarom.’

2 Blijf gezond

‘Eet dagelijks genoeg groenten en fruit. Als je nog thuis woont, gebeurt dat waarschijnlijk automatisch omdat je ouders je iedere dag weer een gebalanceerde maaltijd voorschotelen. Als je op jezelf woont, moet je er echt op letten dat je voldoende vitaminen binnenkrijgt. Dat hoeft niet moeilijk te zijn. Beleg je boterham met extra tomaat of neem eens een salade mee in plaats van brood. En als je er een gewoonte van maakt altijd een paar appels of bananen te kopen en er daar iedere dag één van in je tas stopt, koop je ook minder snel een chocoladereep als je trek krijgt op school. Nog een goede tip: maak regelmatig groentesoep. Spotgoedkoop én een bom van vitaminen.’

3 Vul de voorraadkast

‘Zorg dat je altijd een stel basisingrediënten voor een gezonde maaltijd in huis hebt, zoals rijst, pasta, tomatensaus en diepvriesgroenten. Als je deze ingrediënten altijd voorhanden hebt, is de drempel lager om bij haast of grote trek alsnog de tijd te nemen voor een gezond bord eten. Is er niets in huis, dan ga je toch algauw over tot het bestellen van een makkelijke pizza of kapsalon. Ongezond en duur!’

4 Leer van je ouders

‘Vraag je ouders naar de recepten van jouw favoriete – en hopelijk ook gezonde – gerechten. Iedereen kan wel een maaltijd noemen die nergens zo lekker smaakt als thuis, gemaakt door je vader of moeder. Het is leuk om van je ouders te leren en een recept zo over te dragen van generatie op generatie. Ga dus lekker samen de keuken in, zodat je weet wat je moet inkopen en hoe je je lievelingsgerecht voortaan zelf kunt maken.’

5 Blijf thuis

‘Buiten de deur eten is leuk, maar thuis koken en eten met vrienden is veel goedkoper en soms zelfs nog gezelliger ook, door de ongedwongen sfeer. Schrikt het koken voor een huis vol vrienden je af ? Zorg dan dat iedereen een taak heeft. Laat iedereen bijvoorbeeld een andere gang meenemen en bereid alles gezamenlijk. Dat is gezelliger dan dat je naderhand iedereen een Tikkie moet sturen, toch?’


Recept: ‘triple chocolate tiramisu’.

Ingrediënten voor 4 – 6 personen
1 pak lange vingers
1 bakje mascarpone (à 250 gram)
1 reep witte chocolade
1 reep melkchocolade
1/2 bakje/glas room (à 100 ml)
1 kop koffie
chocolade poeder als decoratie
Een ovenschaal ongeveer de grootte van een boek, of 4-6 aparte glazen, wat je liever hebt

15 minuten bereidingstijd
Daarna ongeveer twee dagen te bewaren in de koelkast
€ 4 – € 6 per persoon

BEREIDING
1. Maak koffie en schenk het in een diep bord, smelt de witte chocolade (30 sec per keer in de magnetron of au bain marie). Meng de chocolade met de mascarpone.
2. Kook de room, giet het over gebroken stukjes melkchocolade, laat 1 min. staan, en meng dan goed.
3. Stel nu de tiramisu samen. Eerst een laagje lange vingers, dan de helft van het mascarponemengsel, nog een laagje lange vingers, dan het mengsel van melkchocolade. Decoreer met chocoladepoeder en droge lange vingers.