Het klinkt zo eenvoudig: na het behalen van je bachelor stroom je – voor extra verdieping en als voorbereiding op de arbeidsmarkt – door naar een masterstudie. Toch is het zo simpel nog niet… De masterkeuze is namelijk een studiekeuze op zich. Stel deze niet uit totdat je je bachelordiploma op zak hebt, maar verdiep je al tijdens je studie in de mogelijkheden.

Motivatie

Breng allereerst je motivatie in kaart. Waarom wil je een master gaan volgen? Voor Tom Kiel is dat heel duidelijk. “Ik merkte dat ik het bij sollicitaties vaak aflegde tegen universitair geschoolde kandidaten. Toch was de keuze voor een master nog niet zo makkelijk; er leek niet zoveel aan te sluiten op mijn bachelor journalistiek. Uiteindelijk ben ik nu gestart met een premastertraject en start ik volgend jaar – als het goed is – mijn master Political Science aan de VU.”

Zo zijn er nog tal van redenen om voor een master te kiezen. De één ziet het als het logische vervolg op de bacheloropleiding, de ander zoekt verdieping en wil promoveren of onderzoek doen en weer een andere student wil zijn kennis verbreden en een nieuwe weg inslaan. Als je weet wat voor jou belangrijk is, kun je verder kijken naar de verschillende type masters die worden aangeboden. Een gesprek met de studieloopbaanadviseur van jouw onderwijsinstelling kan hierbij heel verhelderend zijn.

Hbo

Volg jij nog een hbo-opleiding en weet je dat je wil doorstromen naar een universitaire master? Dan is het goed om je nu al te verdiepen in de mogelijkheden. De hbo-bachelor en wo-master sluiten namelijk niet naadloos op elkaar aan. Je hebt wel schakeltrajecten, zoals de pre-master, maar als je al tijdens je opleiding weet dat je verder wil studeren, informeer dan meteen naar de mogelijkheden om een doorstroomtraject te volgen. Ben je er ook van bewust dat bij toelating vaak naar je cijferlijst en motivatie wordt gekeken.

Je hebt daarnaast ook de hbo-master; die is praktisch en beroepsgericht. De toelatingseisen verschillen per opleiding. Sommige masters zijn direct toegankelijk vanuit de bacheloropleiding. Andere opleidingen eisen juist een aantal jaren werkervaring of een relevante werkplek. Werk en studie worden door de hbo-master studenten vaak gecombineerd.

Universiteit

Heb jij je bachelor gehaald aan de universiteit, dan is de wo-master een veelgekozen vervolgstap. Deze is vaak gericht op het doen van onderzoek. Er worden tal van masters aangeboden; heb je je eigen wensen helder, dan kun je hier al een goede filtering in aanbrengen. Voor Annemiek Steur was het meteen duidelijk. Zij wilde niet verhuizen of een schakelprogramma volgen. “Ik bleef dus aan dezelfde universiteit voor mijn master. Aziëstudies was voor mij een logische stap – eentje die veel medestudenten ook kozen. Ik kon daarbij ook Chinese taallessen volgen; iets wat op mijn wensenlijstje stond.”

Bij de keuze voor een master is het altijd goed om je te verdiepen in de toelatingseisen. Die variëren namelijk sterk per opleiding. Wat dat betreft, is het dus ook geen zekerheid dat je na je wo-bachelor meteen kunt doorstromen naar de master van jouw keuze.

Buitenland

Misschien wil je wel naar het buitenland. Dan zijn er nog meer zaken om rekening mee te houden. Dat heeft Vicky van der Zee ook ervaren. Nadat ze zelf haar master aan de universiteit van Oxford heeft gevolgd, adviseert ze nu andere studenten met haar Guardian Institute. “Als je in het buitenland een master gaat volgen, is het belangrijk dat deze ook daadwerkelijk geaccrediteerd is. Is dat niet zo, dan is je masterdiploma niets waard in Nederland.”

“Daarnaast zijn opleidingen niet altijd van het niveau wat je in Nederland gewend bent; in Amerika is een ‘college’ namelijk niet altijd te vergelijken met een Nederlandse universitaire master. En kijk je naar het onderwijsniveau in Spanje, dan ligt dat ook weer veel lager dan hier. Belangrijke zaken waar je vooraf echt de tijd voor moet nemen om ze te bestuderen”, besluit Van der Zee.