Masteropleidingen

Na het behalen van je wo- of hbo-bachelor kun je ervoor kiezen een master te doen. Een master geeft verdieping of verbreding aan de bachelor die je gedaan hebt. Maar hoe werkt dat nou precies? En kun je zomaar alle masters volgen?

Allereerst is het belangrijk om het verschil tussen een hbo- en universitaire bachelor duidelijk te hebben. Een hbo bachelor is meer gericht op de praktijk. Dus het is praktischer en meer beroepsgericht. Een universitaire opleiding is meer onderzoeks- en analytisch gericht.

Bachelor vs. Master
Een bachelor en een master geven beiden aan dat iemand een opleiding heeft afgerond aan de universiteit of het hbo. De bachelor is de ‘basis’ en met een master kun je je specialiseren in een bepaald onderdeel van de bachelor.

HBO-BACHELOR

Een hbo-bachelor duurt vier jaar en je verdient in die vier jaar 240 studiepunten. Als je deze allemaal gehaald hebt, haal je je diploma. Je krijgt dan een specialistische graad, bijvoorbeeld de Bachelor of Arts (BA) of de Bachelor of Science (BSc).

WO-BACHELOR

Bij een wo-bachelor haal je 180 studiepunten en ben je drie jaar onderweg. Je krijg dan een algemene graad. Wil je een specialistische graad op wo-niveau? Dan moet je een master doen. Veel studenten doen na hun wo-bachelor dan ook meteen een master om zich te specialiseren. Zo kun je na je wo-bachelor Rechtsgeleerdheid niet direct advocaat, rechter of officier van justitie worden. Voor ieder beroep is een andere master, voor advocaat is dit bijvoorbeeld Nederlands Recht.

HBO-MASTER

Een hbo-master gaat om een combinatie van leren en werken. De theorie die je leert, kun je meteen toepassen in de praktijk. Daarom worden veel van deze hbo-masters in deeltijd (naast werk) of duaal (in combinatie met het werk) aangeboden. Je ontwikkelt tijdens deze master vaardigheden die je direct in de beroepspraktijk kunt gebruiken.

WO-MASTER

Een universitaire master is meestal voltijd en gericht op onderzoek en de wetenschap. Wil je met je hbo bachelor een universitaire master doen? Dan moet je vaak eerst een pre-master, ook wel schakeljaar genoemd, volgen. Hbo sluit niet helemaal aan op een universitaire master. Een pre master duurt gemiddeld een half jaar tot een jaar. Bij een wo-master ontwikkel je vaardigheden die gericht zijn op het oplossen van vraagstukken op wetenschappelijk niveau.

Minder Hbo’ers volgen een universitaire master*

Het aantal Hbo’ers dat een universitaire master volgt is de afgelopen 10 jaar afgenomen. In 2005 gingen ongeveer 10.4% van de hbo’ers na het behalen van de diploma door naar de universiteit voor een master, in 2014 was dit nog maar 6.9%. Waarom? Het blijkt dat doorstromen naar de Universiteit moeilijker is dan voorheen.
Begin dit jaar verscheen er een onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), waaruit bleek dat verschillende universitaire masteropleidingen geen schakeljaar aanbieden. Dit is gek, aangezien Universiteiten volgens de wet de plicht hebben om schakeljaren aan de te bieden. Zowel voor hbo-studenten die door willen stromen naar de universiteit als voor wo-studenten die een bachelor in een andere richting hebben gevolgd.
*LSVB