De levensverwachting in Nederland is de afgelopen decennia enorm gestegen. Dat is goed nieuws, maar het brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee. Wat doen we met onze ouderen? Hoe houden we de zorg betaalbaar? En hoe krijgen we mensen in beweging? Als je kiest voor een opleiding binnen het domein Gezondheid staat één ding vast: het helpen van mensen staat altijd centraal.

 

Waar liggen je interesses?

Ben je geïnteresseerd in een studie binnen de studierichting Gezondheid? Dan kun je nog allerlei kanten op. Zo kun je in een laboratorium onderzoek doen naar ziekteverwekkers en zo op een indirecte manier bijdragen aan iemands genezing. Als arts of therapeut sta je juist in direct contact met patiënten. En dan kun je ook nog de beleidskant op. Je houdt je dan bezig met vragen als: hoe houden we de zorg voor iedereen betaalbaar?

Studies die binnen dit domein vallen zijn:

  • Geneeskunde
  • Fysiotherapie
  • Biomedische wetenschappen
  • Tandheelkunde
  • Dierengeneeskunde
  • Verpleegkunde
  • Managment in de zorg

 

Nederlandse gezondheidszorg staat aan de top

Als je in Nederland tegen gezondheidsproblemen aanloopt dan ben je in goede handen. De Amerikaanse denktank Commonwealth Fund, die onderzoek verricht naar gezondheidszorg wereldwijd, vergeleek recentelijk de Nederlandse zorg met tien andere Westerse landen. Daarbij eindigde Nederland bovenaan. Nederland scoort vooral goed vanwege de laagdrempeligheid van het zorgsysteem: de wachttijden zijn relatief kort en er zijn weinig financiële barrières. De Verenigde Staten scoren bijzonder slecht: vanwege de hoge kosten besluiten zieke mensen daar regelmatig niet naar de dokter te gaan. (Bron: RTL Nieuws)

De eed van Hippocrates

Hippocrates van Kos was een Griekse arts, geboren rond 460 voor Christus, en wordt beschouwd als grondlegger van de Westerse geneeskunde. Hij zette vraagtekens bij de in zijn tijd algemeen aangenomen leer dat ziekten door de goden werden gezonden. Hij maakte van de geneeskunde een echte wetenschap en benadrukte bijvoorbeeld het belang van een goede hygiëne. Met de door hem opgestelde eed van Hippocrates, verplichtten aankomend artsen zich aan bepaalde beroepsregels te houden en altijd in het belang van de patiënt te zullen handelen. Nog altijd leggen studenten geneeskunde een eed af op het moment dat zij hun bevoegdheid tot arts krijgen.